6 festivals die Peru voor jou op de kaart zullen zetten
Als er een ding is dat Peruanen kunnen doen, dan is het wel feesten.
Met 3000 epische festivals per jaar, is de Peruaanse kalender vol met geweldige feesten – een explosie van kleurrijke parades, muziek, dansen in kostuums en lekkere hapjes en drankjes!
Je zult bovendien de grappigste dingen mee maken, peruaanse festivals zijn echt een hele ervaring! Er is van alles te zien op straat, van van lokale mensen verkleed als Spaanse kolonisten met lelijke blauwe maskers met lange harige baarden, tot religieuze beelden die gedragen worden door de dichtbevolkte straten en pleinen net zoals ooit gedaan werd met de mummies van de Inca leiders.
Peru’s grootste festival is Inti Raymi, dat net geweest is op 24 juni. Het is de viering van de Inca zonnegod en de stand van de zon. Hier hebben onze studenten zelfs een traditionale dans voor ingestuurd, en hebben ze
meegedaan!
Als je zit te denken om Spaans te gaan studeren in Peru en ook graag een van deze kleurrijke feesten wilt meemaken, wees dan gerust want er zijn het hele jaar door.genoeg festivals te beleven! Hier is een round-up van een aantal van de interesantse Peruaanse festivals.
Duizenden dansers en muziekanten gaan de straten op in een van Zuid-Amerika’s grootste culturele festivals van Puno, gelegen aan de kust van het Titicaca meer. Tijdens het festival viert de bevolking de patroonheilige van Puno en de Quechua en Aymara legaten met een bruisend feest met dans en rituelen. Het festival is gekoppeld aan de pre-Spaanse agrarische cycli van zaaien en oogsten, evenals de mijnbouw activiteiten in de regio. De dans van de demonen, ook wel diabla genoemd, de belangrijkste dans van het festival is vermoedelijk bedacht door een groep van ingesloten mijnwerkers die hun ziel in wanhoop aan de Virgen de la Candelaria gaven.
Aan de zuidkust van Peru kun je het kleine stadje Ica vinden, wat een smakelijke jaarlijkse traditie viert, namelijk Fiesta de la Vendimia. Dit traditionele wijn oogst festival wordt gevierd met optochten, dans en vooral, wijn. Verwacht parades, wedstrijden en tal van druiven stampen. Mensen drinken Pisco, Peru’s nationale drankje, Cachina en, natuurlijk, wijn. Wijngaarden wachten op je met open armen, je hoeft alleen maar de “wijnroute” te volgen.
Semana Santa, of Heilige Week, vindt plaats van Palmzondag tot Paaszondag met een spectaculaire dagelijkse processies in vele delen van het land, waaronder Cusco, Ayacucho, Arequipa en Huancayo. In Cusco eert de stad op tweede paasdag haar patroonheilige, El Señor de los Temblores of Heer van de aardbevingen. Deze heilige is uiterst belangrijk voor Cusquenos omdat zij geloven dat het standbeeld op miraculeuze wijze een aardbeving in 1650 stopte toen het uit de kerk gehaald werd om het te beschermen.
Corpus Christi wordt gevierd in heel Peru, maar het feest is het meest indrukwekkend in Cusco. Het festival staat voor 15 heiligen en maagden, georganiseerd in diverse processies die vanuit verschillende plaatsen naar de kathedraal van Cusco gaan om het lichaam van Christus te “begroeten”, 60 dagen na Paas zondag. De nacht voor de grote dag worden er 12 typische gerechten bereid en geconsumeerd waaronder cuy (cavia) en chicha (lokaal maïs bier). Corpus Christi is de start van de “Fiestas de Cusco”, een hele maand van vieringen in Cusco.
Het grootste festival op de Peruaanse kalender is Inti Raymi, dat plaatsvindt in Cusco ter ere van de vereerde Inca zonnegod. Het festival valt samen met de winterzonnewende en de oogsttijd, wanneer de zon het verst van de aarde staat. Inti Raymi werd voor het eerst gevierd in 1412 en de oude Inca’s zouden elk jaar verzamelen om de zonnegod te eren en te bidden voor zijn terugkeer. Ook vandaag nog, duizenden mensen komen af op het festival, de lokale Peruaanse bevolking en internationale toeristen nemen de straten over in een kleurrijk feest met dansen, zang en culturele voorstellingen.
Dit is de viering van de oprichting van Puno door de Spaanse conquistadores en het gaat om een fascinerende culturele voorstelling van de verschijning van Manco Capac en zijn zuster Mama Ocllo, die, volgens de legende, opstonden uit de wateren van het Titicacameer. Een grote stoet leidt van de oevers van het meer naar het stadion van de stad. Dansen en muziek doordringen de stad tijdens de festiviteiten. Een andere mooie gelegenheid voor culturele onderdompeling in de maand november is het Día de los Muertos in het zuiden van Peru. Op deze dag worden de doden vereerd: Mensen gaan naar de begraafplaatsen met voedsel, dans en muziek en herinneren zich hun familieleden.
By Roberta Mancuso