Spanish School Peru: AMAUTA

8 Rare en grappige dingen die je tegenkomt in Peru

3,152 Views
Thursday February 22, 2018 - Gepost door in Latin American Travel
EN
8 Weird and Funny Things Seen in Peru

8 Rare en grappige dingen die je tegenkomt in Peru

Het kan handig zijn je een cultureel gezien een beetje flexibel op te stellen als je naar een nieuw land reist . Vooral als je er heen gaat met het idee om de Spaanse taal te leren en je de lokale cultuur tot je probeert te nemen, is “open minded” zijn een belangrijk voorwaarde om zo veel mogelijk op te pikken. Dat geldt zeker ook als je een een Spaanse taalcursus in Peru gaat volgen.

Maar als je langer op een bestemming verblijft, ga je je, ongeacht je beste intenties, toch soms irriteren aan bepaalde dingen. Of zo niet irriteren, er in elk geval om lachen. Zonder twijfel gebeurt dit ook bij onze Spaanse studenten in Peru ook. Vooral ook omdat bepaalde dingen in Peru ook echt te grappig zijn! 🙂

Hieronder vind je een lijst met 8 aspecten van de Peruaanse cultuur en dagelijkse realiteit waarvan Spaans studenten het vaak toch wel een beetje raar, grappig, of het misschien wat moeilijk te verwerken vinden. Dus ga door met het lezen van de grappige observaties van onze Spaanse studenten in Cusco!

 

 

8 Rare en Grappige dingen die je Tegen Komt in Peru

1. In een zee van stop lichten, leidt de politie nog steeds het verkeer

 

8 Weird and Funny Things Seen in Peru

 

Ja, dat klopt. En je vraagt jezelf misschien af: waarom dan de stoplichten? Nou.. Dat weet niemand eigenlijk echt! Maar het lijkt er op dat de twee die samen werken vaak zorgen voor toch nog wat orde op straat.

Aangezien de stoplichten helemaal nog niet zo lang bestaan in Peru, denken sommigen dat de aanwezigheid van politie mensen helpt met het aanpassen met het uiteindelijke goal dat de stoplichten alleen nodig zijn. Ook omdat de elektriciteit relatief vaak uit valt als je het vergelijkt met andere plekken, is het handig dat de politie het verkeer dirigeert en daarmee enorme files en ongelukken voorkomt.

 

2. Het is cruciaal dat je GEEN wc papier in het toilet gooit

 

8 Weird and Funny Things Seen in Peru

 

Een van de eerste dingen die je duidelijk gemaakt wordt aan elke reiziger in Peru, of het nou verbaal is of via een de duizenden plaatjes die allemaal het zelfde uitwijzen, je mag absoluut GEEN wc papier in het toilet gooien. De riolering is niet gemaakt om wc papier samen met ander afval af te voeren, en kan leiden tot verstoppingen en vooral een aantal vernederende momenten!

 

3. Vloeistoffen liever in zakjes dan flesjes

 

8 Weird and Funny Things Seen in Peru

 

Natuurlijk zal je vaak Peruvianen uit een flesje zien drinken. Maar het gebeurt bijna net zo vaak, dat je ze ziet drinken uit een zak. Zakjes zijn goedkoper om aan te schafen voor een eenmalig gebruik, en wellicht is het ook nog eens milieuvriendelijker omdat er maar weinig recycling plekken zijn in Peru.

Alles van chocolade melk tot “quinoa con manzana” tot “emoliente” (het favoriete warme drankje tussen de locals die je op straat vinden kan), wordt verkocht in kleine plastic zakjes. Dit zie je vooral in de ochtend.

 

4. Afwasmiddel in de vorm van pasta

 

8 Weird and Funny Things Seen in Peru

 

Ik vind afwassen verschrikkelijk, dus voor mij maakt het niet zo veel uit of het nou liquide is of pasta is. Maar veel reizigers naar Peru en studenten hier bij AMAUTA Spanish School Peru vinden het Peruaanse afwasmiddel maar raar.

Maar het maakt het afwassen wel makkelijker van. Heet water is niet echt overal verkrijgbaar en de pasta maakt vet en ander eten dat er moeilijk af gaat er beter af dan de liquide versie.

 

5. Onafgemaakte gebouwen

Financiering kan nogal eens onzeker zijn in Peru wat kan leiden tot een aantal problemen wanneer er gekozen wordt om een nieuw gebouw te maken. Als gevolg daarvan worden sommige fundamenten voor een verdieping veel eerder gebouwd dan de rest van het huis, wanneer er nog geld is om het te bouwen. Het mag dan misschien wel niet heel erg mooi zijn maar het is economisch gezien veel duurzamer.

 

6. De assistent van de buschauffeur kan nogal … eh.. intens zijn!

 

8 Weird and Funny Things Seen in Peru

 

De bus nemen in Peru kan vrij spannend zijn in het begin, en veel van die spanning komt voort uit de intensiteit en de snelheid van deze belevenis. Spaans studenten die bij lokale gastgezinnen wonen, weten wat ik bedoel!
De competitie tussen deze busbedrijven is dan ook vrij heftig, en er is geen tijd om rustig aan te doen… soms zelfs niet voor de ouderen! Het is dan ook essentieel om een goede “cobrador”, of “assistent van de buschauffeur’, te hebben.

Deze assistenten zijn verantwoordelijk voor het naar binnen halen van zo veel mogelijk passagiers, het zorgen dat iedereen er o de juiste plek weer uit gaat, en voor het innen van het geld! Deze peroon moet het liefst zo luid mogelijk zijn, de route goed kennen en kunnen verkopen kan en kan goed en snel kunnen tellen… en dat dan nog sneller!
Uiteindelijk wordt het ruis, maar de kakofonische uitspraken die deze prachtige hardwerkende mensen doen zal zeker een toevoeging hebben tot je cultuur shock dat sommige vrijwilligers en studenten blijken te hebben in Cusco… “Sube sube sube…baja baja baja…..…nadie? Lleva!!”

 

7. Straten die genoemd zijn naar data in de Peruaanse geschiedenis

Hoewel het misschien niet echt grappig of raar is, is het wel interessant dat sommige belangrijke straten in Peru vernoemd zijn naar belangrijke data in de Peruviaanse geschiedenis. Dit kan verwarrend zijn in het begin en het soms een beetje moeilijk maken om de straat namen te onthouden; maar je kan er ook een uitstekende geschiedenisles van krijgen. Je moet dan natuurlijk wel een beetje je best doen.

In Cusco, is er bijvoorbeeld een belangrijke straat die 28 de Julio heet, Peru’s onafhankelijks dag.

 

8. Geen bier, riemen of dranken zijn toestaan in het voetbal stadium. Eh… , geen riemen??

De eerste keer dat ik naar een voetbal wedstrijd ging in Cusco hoopte ik heel erg dat ik een stoel kon vinden. Onderweg kwam er een mevrouw naar me toe met een tas vol riemen. Ik waardeerde het aanbod, en vertelde haar dat ik niet geïnteresseerd was in het kopen van een van haar riemen.

Toen legde me ze uit dat ik geen riem dragen mocht in het stadium en bood ze me aan om haar riem vast te houden gedurende de match voor een kleine bijdrage. Dit is blijkbaar voor 2 redenen: het voorkomt dat mensen hun riemen in het veld gooien, en het weerhoudt mensen om elkaar te slaan met de riemen. Ik leverde mijn riem vriendelijk in bij de aardige mevrouw en heb vervolgens de hele match mijn broek opgehesen.

 

Wil jij meer van deze grappige verhaaltjes lezen van student-ervaringen in Cusco?
Lees dan ook: Zeven vragen die ik mijzelf blijf stellen sinds mijn aankomst in Cusco


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*