Spanish School Peru: AMAUTA

Argentijns eten: over Empanadas, Noquis, Tartas, Asado and Mate

8,430 Views
Thursday April 30, 2015 - Gepost door in Latin American Culture & Food
EN ES
Argentijns eten: over Empanadas, Noquis, Tartas, Asado and Mate

Argentinie staat bekend om zijn geweldige vlees.” Dat was alles wat ik wist over Argentijns eten toen ik aankwam in Argentinie voor mijn Spaanse cursus in Buenos Aires.

Al snel ondervond ik dat, om te beginnen, Argentijnen 4 keer per dag eten, in plaats van de gebruikelijke 3 keer. De eerste maaltijd van de dag is ‘el desayuno’ (het ontbijt). Ontbijt in Argentinie is kleiner dan het normale Amerikaanse of Europese ontbijt. Het typische Argentijnse ontbijt is een koffie of een ‘mate’, de typische Argentijnse caffeine-rijke soort kruiden thee, met een “medialuna” (een croissant) of toast, geserveerd met jam of dulce de leche (caramel-achtige stroop).

De mate is gemaakt van yerba mate (speciale kruiden) in een speciale mok met heet water; het is gebruikelijk om een metalen rietje (bombilla) te gebruiken bij het drinken en voor ArgentijnenArgentijnen is het drinken van mate een waar ritueel, een cultureel evenement. De ‘mok’ (ookwel: mate), wordt gedeeld met de mensen met wie je drinkt en iedereen drinkt uit hetzelfde rietje. Je kunt het meerdere keren bijvullen met water zonder de kruiden te vervangen, tot het water koud wordt of totdat de yerba zich scheidt van het water; dit betekent dat je een nieuwe mate moet klaarmaken. In Argentinie en Uruguay zul je veel mensen op straat zien met in een hand een thermosfles met heet water en in de andere hand een mok met yerba mate.

Empanadas in Buenos Aires, Argentina

Rond een of twee uur is het lunchtijd, tijd voor el almuerzo. Lunch is een van de twee grote maaltijden in Argentinie. Vele zullen een geweldige Argentijnse steak eten als lunch, waarschijnlijk de beste lunch die je kunt krijgen! Een ander gerecht dat vaak wordt geserveerd voor lunch, is de “milanesa”: gepaneerde kip of rund, geserveerd met franse frietjes of op een broodje.

Als je haast hebt, biedt Argentinie verschillende opties voor een snelle lunch (op straat) zoals gebakken empanadas, hartige taart of een lekkere Italiaanse pizza.

Hartige taartis vergelijkbaar met een quiche en is ook een goede optie voor vegetariers, alhoewel er ook veel taarten met vlees erin zijn. Deze taarten zijn, net als Argentijnse pizza’s, erg lekker. Voordat ik mij inschreef voor mijn Spaanse cursus in Argentinie, had ik geen idee van het grote aanbod van Italiaans eten hier. Helemaal dom. Door het hoge aantal Italiaanse immigranten , is het Italiaans etenerg populair in Buenos Aires. Naast de populaire pizza’s, ravioli en pasta, zijn er ook de bekende Noquis (van het Italiaanse Gnocchi). Noquis zijn het type dikke zachte pasta, vaak gemaakt van griesmeel, bloem, ei, kaas, aardappelen.

Mijn persoonlijke favoriete Argentijnse straat eten zijn empanadas. AArgentijnse empanadas zijn snel, goedkoop en heerlijk en je kunt ze bijna op iedere hoek van de straat in Buenos Aires kopen. Er zijn drie smaken: ham en kaas, vlees en kip. Naast deze algemene ingredienten, kunnen empanadas ook gevuld worden met spinazie, kaas, champignons enzovoorts. Erg lekker!

De derde Argentijnse maaltijd is de snack in de namiddag. Er zijn twee redenen waarom deze zogenoemde ‘merienda’ zo belangrijk is. De eerste reden is omdat het avondeten pas geserveerd wordt rond 10 uur ’s avonds, dus tussen lunch en avondeten door, wil je echt wel wat eten. De tweede reden is omdat Argentijnen er van houden om hun ‘merienda’ in een cafe te eten. Hier in Buenos Aires, zijn erg veel bekende cafes, speciale ontmoetingsplekken om sociale, politieke of intellectuele dingen te bespreken. Een heel bekend cafe is Café Tortoni.

Noquis in Buenos Aires - Argentina

Ten slotte, rond 10 uur ’s avonds, is het tijd voor het avondeten. Dit is weer een grote maaltijd en vaak eet je een groot goed stuk vlees (alweer). Andere typische gerechten zijn -weer- pasta, en andere dingen.

Zondag is een speciale dag voor Argentijnse families. Zondag is de dag dat de familie samen luncht: de favoriete optie voor dit is – je raadt het al: asado of barbeque. Asado is een traditioneel gerecht en meestal met rund, varken, kip en andere worsten. Alles wordt bereid op een gril, genaamd parilla, of op een open vuur. De asado is het meest populaire samenkomen in Argentinie en geen een weekend is compleet zonder.


Een gedachte op “Argentijns eten: over Empanadas, Noquis, Tartas, Asado and Mate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*