Spanish School Peru: AMAUTA

7 best day & weekend trips from Cusco!

93 Views
Tuesday June 18, 2024 - Gepost door in Travel in Peru
EN ES
Best day weekend trips from Cusco

Verblijf je in Cusco om Spaans te leren of om de stad te verkennen terwijl je door Peru reist? De oude Inca-hoofdstad is de perfecte uitvalsbasis als je tijd wilt doorbrengen met het verkennen van Cusco, de Heilige Vallei en andere delen van Peru met een scala aan fascinerende bestemmingen in de buurt die gemakkelijk in een dag of twee kunnen worden bezocht.

Lees verder om een paar van onze favoriete dag- en weekendtrips vanuit Cusco te ontdekken, inclusief onze beste tips over hoe je er kunt komen.

1. Machu Picchu

We zijn er zeker van dat je deze al kende, maar er kan natuurlijk geen ‘beste tours in Cusco’ lijst bestaan zónder Machu Picchu, Peru’s bekendste toeristische attractie op te nemen! Deze oude Inca-ruïnes zijn om een goede reden een van de zeven wereldwonderen en de belangrijkste reden waarom veel mensen ervoor kiezen Cusco te bezoeken. Natuurlijk is er nog veel meer maar mis Machu Picchu niet!

De meeste reizigers vinden dat één dag in Machu Picchu voldoende is, wat je de tijd geeft voor een rondleiding van 2-3 uur, het bewonderen van de prachtige uitzichten en archeologische kenmerken, en het opnemen van de mystieke sfeer voordat je terugkeert naar Cusco. Als je echter geen haast hebt, raden we aan er een weekend in Machu Picchu van te maken en in het nabijgelegen Aguas Calientes te overnachten. De extra dag betekent dat je niet om 4 uur ‘s ochtends hoeft op te staan voor de reis en je reis op een meer ontspannen manier kunt beginnen – perfect als je, zoals wij, geen ochtendmens bent! Het geeft je ook wat meer tijd om de lokale bezienswaardigheden te genieten, of dat nu een tweede dag in Machu Picchu is om een van de andere circuits door de citadel te ervaren, te genieten van een van de lokale wandelingen of de beroemde warmwaterbronnen in Aguas Calientes te bezoeken (wat letterlijk ‘warm water’ betekent in het Spaans).

Als je wat nog meer tijd hebt, is een andere geweldige optie om 4 of 5 dagen te wandelen naar Machu Picchu (de beroemde Inca Trail) of de wat minder bekende Salkantay-route of de Inca Jungle-trektocht.

Hoe kom je er: Neem de trein of boek een busreis (alleen in het droge seizoen – inclusief een wandeling van 15 kilometer) als onderdeel van een groepsreis.
Aanbevolen: boek een tour naar Machu Picchu. Het plannen van een tour naar Machu Picchu is door de jaren heen ingewikkelder geworden en je moet 4-8 weken van tevoren boeken om een van de (vele) toegangskaarten voor je favoriete route (en foto’s!) binnen de citadel te bemachtigen.

 

Visit Machu Picchu Peru

 

2. Humantay-meer

Een van onze favoriete dagtochten, het Humantay-meer, zal je zeker de adem benemen – en niet alleen vanwege de grote hoogte! Dit verbluffend mooie smaragdgroene meer ligt onder een enorme gletsjer en is echt een droom voor fotografen.

Het startpunt van de wandeling ligt op ongeveer drie uur rijden van Cusco. Eenmaal aangekomen is het een korte maar steile wandeling van een uur om het meer te bereiken. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om foto’s te maken als je daar bent en geniet van de meest schilderachtige picknick aan het meer van je leven! Als je ervoor kiest om met een tour te gaan, bieden de meeste bedrijven lunch aan als onderdeel van de reis – zo niet, zorg er dan voor dat je voldoende snacks meeneemt.

Wil je er een weekend van maken? Waarom niet een tweedaagse trip maken waarbij je het Humantay-meer combineert met de stuk van de Salkantay trek en overnacht in een sky dome waar je de Andes-sterrenbeelden kunt bekijken en meer kunt leren over hun betekenis voor de Inca’s eeuwen geleden.

Hoe kom je er: De eenvoudigste manier is om de Humantay-dagtocht te boeken of een retourreis met een privé-taxi te organiseren – onderhandel over een prijs met je taxichauffeur om op je te wachten tijdens de wandeling en je terug naar Cusco te brengen. Openbaar vervoer is iets gecompliceerder, maar als je een krap budget hebt (en tijd hebt), kun je een colectivo (minibusje) naar Mollepata nemen en van daaruit een (gedeelde) taxi naar het dorp Soraypampa.

 

Tour Humantay Cusco Peru

 

3. Ollantaytambo

Dit schilderachtige stadje in de Heilige Vallei was de laatste verdediging tegen de Spaanse verovering – en de enige plaats waar de Spanjaarden een grote nederlaag leden tegen de Inca’s. De beroemde slag om Ollantaytambo vond plaats in januari 1537, toen Manco Inca de geografie van de Heilige Vallei gebruikte, samen met een flinke dosis tactisch vernuft, om de Spanjaarden bij zonsopgang te verrassen en een onverwachte overwinning te behalen.

De belangrijkste trekpleister van het stadje is de spectaculaire archeologische site, een verzameling heilige ruïnes die in de heuvel zijn gebouwd, inclusief de beroemde Templo del Sol. Op de tegenoverliggende heuvel kun je ook een korte maar steile wandeling maken naar de ruïnes van de Pinkuylluna-granaries. Na het zien van de ruïnes, neem de tijd om door de stad te wandelen en te verdwalen in de charmant smalle straten uit de 13e eeuw, het best bewaarde voorbeeld van Inca-stedenplanning. Voor koffie of lunch raden we aan om te stoppen bij Alqa Restaurante y Museo – deze oase in het centrum van de stad is een beetje prijzig naar lokale maatstaven, maar heeft een prachtige schaduwrijke tuin en een van de beste gerechten die we in Peru hebben gehad.

Slechts 90 minuten rijden van Cusco, kan Ollantaytambo gemakkelijk worden bezocht als onderdeel van een tour door de Heilige Vallei als je meerdere bezienswaardigheden op één dag wilt afvinken – maar als je meer tijd hebt, raden we aan om er zelf heen te gaan zodat je de dag (of het weekend) kunt genieten van alles wat de stad te bieden heeft.

Hoe kom je er: Bezoek als onderdeel van een dagtour door de Heilige Vallei of neem een colectivo of gedeelde taxi – deze vertrekken regelmatig vanaf Calle Pavitos in het centrum van Cusco en kosten 10-15 soles per persoon per enkele reis (ongeveer $3-4).

 

Day Tour Ollantay Peru

 

4. Rainbow Mountain

Als je al een tijdje in Cusco bent, heb je waarschijnlijk foto’s van deze plek gezien op de borden buiten elke toerismebureau en overal op Instagram! Een van de meest adembenemende natuurlijke locaties die we ooit hebben gezien, deze buitenaardse aanblik zal je het gevoel geven dat je naar een andere planeet bent getransporteerd.

Rainbow Mountain, ook bekend als Vinicunca of Montaña de 7 Colores, is Peru’s snelst groeiende toeristische attractie. Bedekt met Andeesneeuw en ijs tot voor kort, werd pas in 2015 ontdekt dat de opvallende rode, gele en oranje banden te zien waren vanwege het smelten van de gletsjer, en begonnen reizigers van over de hele wereld de plek te bezoeken.

Het startpunt van de wandeling ligt op ongeveer drie uur van Cusco en is het beste te bereiken met een tour. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats nabij de top van de berg is de wandeling van daar naar de top slechts ongeveer een uur, maar onderschat de hoogte niet! Je begint te wandelen op 4800 meter en de top ligt op een duizelingwekkende 5200 meter boven zeeniveau – bijna dezelfde hoogte als het Everest-basiskamp.

Als je eenmaal de top hebt bereikt en de verplichte foto hebt gemaakt, kun je, als je benen (en longen) het aankunnen, ook nog eens 20 soles betalen om naar de Rode Vallei te wandelen. Genoemd naar de ijzerrijke rode grond, is het veel rustiger en minder toeristisch dan de Rainbow Mountain en je hebt misschien het geluk om er alleen te zijn.

Hoe kom je er: De gemakkelijkste manier is om een dagtour naar Rainbow Mountain te boeken – als je er een weekend van wilt maken, zijn er ook tweedaagse tours beschikbaar. Opties voor openbaar vervoer zijn beperkt, dus als je liever zelf gaat, is het huren van een auto de beste optie – zorg er wel voor dat je rijvaardigheden opgewassen zijn tegen het verkeer in Cusco en de hobbelige bergwegen!

 

Day Tour Rainbow Cusco Peru

 

5. Pisac

Dit kleine koloniale dorp ligt op 45 minuten van Cusco en is de ideale plek voor een weekendtrip of gewoon een dagtocht.

Net als Ollantaytambo is de belangrijkste attractie de archeologische site, hoog boven de stad gelegen, met enkele van de best bewaarde Inca-ruïnes in de Heilige Vallei. Binnen de site vind je een woonwijk, ceremoniële baden en een groot Inca-kerkhof, allemaal omgeven door landbouwterrassen die in de heuvel zijn uitgehouwen. Om er te komen is het een twee uur durende wandeling omhoog vanuit de stad zelf of je kunt de wandeling overslaan en een taxi nemen.

Afgezien van de ruïnes is Pisac zelf zeker een bezoek waard! Dit schattige hippiedorpje heeft een grote markt met textiel en keramiek, evenals fantastische restaurants en veel gemeenschapsevenementen, zoals cacao-ceremonies, ecstatic dance, yoga-retraites en meer. Om te zien wat er gebeurt tijdens jouw verblijf, kijk op de Pisac Pisac All Events Facebook-pagina. Ben je er op een zondag? Mis dan niet Sacred Sushi’s Curry Sundays – en de souvenir markt natuurlijk.

Hoe kom je er: Bezoek als onderdeel van een tour door de Heilige Vallei of neem een colectivo (gedeelde minibus) vanaf Calle Puputi in het centrum van Cusco voor ongeveer 6 soles per enkele reis (iets meer dan $1).

 

Visit Pisac Sacred Valley

 

6. Titicacameer

Als je het OK vindt om de nachtbus te nemen, dan kun je het Titicacameer gemakkelijk bezoeken worden tijdens een weekendtrip vanuit Cusco!

Het grootste meer van Zuid-Amerika was een heilige plaats voor de Inca’s, die geloofden dat hun scheppingsgod uit zijn diepten opstond om de zon, de maan, de sterren en de mensheid te creëren. Tegenwoordig staat het bij veel reizigers bekend om zijn serie door mensen gemaakte drijvende eilanden, gebouwd van riet en bewoond door de lokale Uru-gemeenschap. Maak een boottocht of een kajaktocht op het meer om meer te leren over hun levenswijze en hoe de eilanden zijn gemaakt. Als je er voor het weekend bent, kun je zelfs een overnachting boeken bij een gastgezin op een van de eilanden en met de locals leven!

Hoe kom je er: Boek een tweedaagse tour inclusief vervoer en een verblijf op Isla Amantani of neem de bus vanuit Cusco – de reis duurt ongeveer 8-9 uur per enkele reis.

 

Tour Lake Titicaca Puno

 

7. Maras & Moray

Voor iets anders dan de meest bekende bezienswaardigheden in de Heilige Vallei zijn de Salineras van Maras een intrigerende plek, op slechts een uur rijden van Cusco. Deze unieke zoutmijn is al actief sinds de tijd van de Inca’s en de 3000 zoutpoelen zijn gezamenlijk eigendom van 600 lokale families onder een systeem dat ‘ayni’ wordt genoemd, een Quechua-term die wederkerigheid en gezamenlijk eigendom betekent.

Volgens de Inca-legende komt het zoute water dat uit de berg stroomt van een van de vier broers die het Inca-rijk hebben gesticht. Zijn broers sloten hem op in een berggrot en in zijn verdriet veroorzaakten zijn tranen de prachtige zoute bron die de berghelling bedekt.

De meeste mensen kiezen ervoor om een bezoek aan de zoutmijnen te combineren met een trip naar het nabijgelegen Moray, een set van cirkelvormige terrassen met een eigenaardige geschiedenis. Niemand weet 100% zeker waarvoor de Inca’s deze terrassen gebruikten, maar de meeste archeologen zijn het erover eens dat het waarschijnlijk een soort experimenteel landbouwlaboratorium was, waarbij elke terras zijn eigen microklimaat had voor het testen van gewassen zoals aardappelen en maïs.

Hoe kom je er: Boek een dagtour per bus om beide locaties te bezoeken – of als je je avontuurlijk voelt, waarom niet een begeleide quad-tour doen? Als je liever zelf gaat, kun je een colectivo naar Urubamba nemen en daar met een taxichauffeur onderhandelen om je naar beide locaties te brengen – maar alleen de taxi kost tussen de 150 – 200 soles (ongeveer $40 – $55), dus tenzij je in een groep bent, is het goedkoper om een tour vanuit Cusco te doen.

 

Day Trip Maras Moray

 

Extra Opties

Enkele extra opties om te overwegen:

  • Reis naar de witte koloniale stad Arequipa en bezoek de Colca Canyon
  • Maak een jungletour, bijvoorbeeld een 3d/2n tour naar het Tambopata National Park
  • Ga fietsen, raften, quadrijden, ziplinen en meer!

Plan je reis!

We hopen dat je genoten hebt van onze suggesties voor wat te doen in de buurt van Cusco! Als je hulp nodig hebt bij het plannen van je reis of het boeken van tours, neem dan contact op met ons zusterbedrijf Dos Manos, een in Peru gevestigde reisorganisatie met lokale reisadviseurs die de Cusco- en Heilige Vallei-gebieden op hun duimpje kennen. Voor studenten van een van de Amauta Spaanse Scholen in heel Peru zijn er exclusieve kortingen op geselecteerde tours. Neem contact op via info@dosmanosperu.com.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*