Spanish School Peru: AMAUTA

Bouw een Huis Tijdens je Vrijwilligerswerk in Buenos Aires

2,170 Views
Friday February 05, 2016 - Gepost door in Volunteer Work
EN
A few days of Volunteering in Buenos Aires with “TECHO”

Wil je graag ervaren hoe het is om vrijwilligerswerk te doen, maar heb je geen tijd om deel te nemen aan ons vrijwilligerswerk programma (Spanish and Volunteer Program) in Buenos Aires? Dan hebben wij voor jou een alternatief, namelijk een paar dagen vrijwilligers werk tussen je Spaanse lessen door: vrijwilligerswerk met de organisatie ‘TECHO’.

TECHO (dat bekend staat als Un Techo para mi Pais), is een wereldwijde non-profit organisatie die extreme armoede in Latijns Amerika bestrijdt door huizen te bouwen voor families die geen huis hebben. TECHO heeft inmiddels al meer dan 72,000 vrijwillgers die zich hebben ingezet om huizen te bouwen voor wel meer dan 100,000 families. Dit alles in 19 landen in Latijns Amerika en de Carribean.

Afgelopen december heb ik zelf twee dagen vrijwilligerswerk gedaan via deze organisatie in Argentinie. Een week voordat het project zou starten heb ik me ingeschreven bij TECHO, waarna ik meteen een e-mail terug kreegmet praktische informatie. Ik moest meenemen:

  • Een slaapzak en matje om op te slapen
  • Werkhandschoenen
  • Werkkleding (geen sandalen, geen korte broeken)
  • Kleren voor s’avonds
  • Bord, bestek en een beker
  • Paspoort en verzekeringspas
  • Eten voor vrijdag avond

Er werd mij ook gevraagd of ik een kleine donatie kon leveren om de kosten van de vrijwilligers te dekken. Dit bedrag was ergens tussen de AR$70 en AR$140 (hing af van de wisselkoers op dat moment, waarschijnlijk USD$ 15 – USD$ 35).

In de e-mail stond ook dat ik op vrijdag avond 11 december om 8 uur klaar moest staan bij Colegio Champagnat. Een leuk detail is dat we in twee verschillende groepen werder geplaatst, maar toen we vroegen of we in de zelfde groep konden zitten was het geen enkel probleem voor TECHO, ze hebben de plekken gewoon verwisseld. De meeste mensen die mee deden aan dit project waren Argentijns.

Ons project vond plaats in Los Cerbos, een wijk dicht bij Pilar. Bij aankomst hebben we al het gereedschap uit de bus, hebben we een diner gehad met de hele groep en zijn we vroeg naar bed gegaan. We sliepen hier op een basisschool.

Op zaterdag werden we om 06:30 wakker gemaakt. Bij het ontbijt werden we in kleine groepen ingedeeld en kort daarna vertrokken we met alle spullen naar de werkplek. We troffen hier een familie aan die in een klein zelfgemaakt houten hutje woonden. Het was een koppel met een dochter van 2 jaar oud en een oma. De ex-man van de oma hebben we ook ontmoet, hij heeft samen met de huidige man van de oma meegeholpen aan het bouwen van het huis. Tijdens het werken liepen de vijf honden en twee kippen van de familie lekker vrij rond.

Volunteering in Buenos Aires

We zijn begonnen met het gelijk maken van de grond. Om de fundering te maken moesten we vijftien houden palen zo een 60% de grond in stampen. Dit was zo makkelijk nog niet, gezien de palen allemaal op de zelfde hoogte in de grond moesten zitten en er moest ook een bepaalde afstand tussen zitten. Voor de lunch hadden we pas zeven palen in de grond gezet.

Van TECHO hadden we spaghuetti en pasta saus gekregen om aan de familie te doneren, en zij hebben toen spagetti met kip gemaakt voor lunch. Eenmaal zittend besefde ik me hoe zwaar het deze ochtend was geweest, in 34 graden celius en een vochtige lucht.

Na de lunch hadden we de rest van de palen in de grond gezet. Aan het einde van de dag is het ons gelukt om 14 palen te plaatsen, ik was kapot. We hadden al ons gereedschap verzameld en zijn samen terug gegaan naar de school, waar we gingen avond eten en daarna vroeg ons bed in zijn gedoken.

De volgende dag zijn we weer om 06:30 wakker gemaakt. Vandaag hadden we een extra vrijwilliger in de groep. Op de werkplaats aangekomen zijn we begonnen met het afmaken van de fundering. Daarna hebben we de vloer bedekt, de stukken die we op de vloer moesten leggen waren al kant en klaar, het zelfde gold voor de muur die we daarna hebben gebouwd.

Deze middag hadden we tomaten saus en rijst gekregen om te doneren aan de familie maar de familie besloot om dit vandaag niet te gebruiken. In de plaats daarvan kregen we een heerlijk Argentijns gerecht, Asado. Vandaag was de hele familie aanwezig en hadden we tijd om iedereen te leren kennen. Na deze geweldige lunch gingen we de wanden verder afmaken, daarna het dak, de deur en de ramen. Het dak was een zware klus omdat het dak uit metalen platen bestond, die aan de wanden vast gemaakt moesten worden. En dit, wederom, in zo’n 32 graden.

Toen het huis eindelijk af was hebben we een lint voor de deur gehangen zodat de familie het huis officieel kon openen. We hebben fotos gemaakt en zijn in het huis wat gaan drinken. Ze waren ontzettend blij met hun nieuwe huis.

Al met al was dit een onvergetelijke en geweldig mooie ervaring. De familie was ontzettend aardig en alle vrijwilligers waren super. Ondanks dat de eerste dag erg zwaar was kan ik je zeker aanraden om een keer deel te nemen aan dit project, en een deze super ervaring, het resultaat was prachtig.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*