Spanish School Peru: AMAUTA

Een inleidende gids over het straateten van Cusco

4,841 Views
Monday February 10, 2014 - Gepost door in Student life in Cusco
EN ES
street food cusco

Cusco’s straateten is verrukkelijk! Echt proberen hoor! Veel mensen hebben je er waarschijnlijk voor gewaarschuwd om het niet te proberen maar als je een tijd in Peru woont om Spaans te leren, zou je het echt een kans moeten geven! Het is een goedkope en snelle manier om het heerlijke lokale peruaanse eten te proberen. Veel toeristen vertrouwen het eten bereid door een straatverkoper niet maar hier is het de norm en in de meeste gevallen perfect veilig! Je kan op de lokale bevolking vertrouwen… als een eetkraampje omsingeld is door mensen, wachtend om te kunnen eten, dan heeft het een goede reputatie en daar is waarschijnlijk een reden voor! Aan de andere kant, als je nooit mensen bij een bepaald kraampje ziet, dan is daar waarschijnlijk ook een reden voor. En ik wil me niet opofferen om uit te vinden wat die reden is!

Hieronder vind je een lijst van een aantal zeer populaire lokale hapjes of snacks in Cusco. Uiteraard is de lijst niet volledig… Ontdek zelf het lokale straateten in Peru en laat ons weten wat jij het lekkerste vond!

Eet smakelijk of: ¡Buen Provecho!

Top 7 van Peruaans straateten in Cusco:

  1. Anticucho – vlees op een stokje, perfect gegrild in de straten van Cusco na 18.00. De traditionele anticucho is anticucho de corazón (of anticucho van koeienhart) maar als je toch niet zo avontuurlijk wilt zijn, kan je altijd die met kip of rundvlees uitproberen.Het vlees is gespietst op een enorm scherpe spies gemaakt van bamboo en bot gemaakt aan het einde met een extreem droge aardappel (die door de lokale bevolking met veel smaak wordt opgegeten maar ik persoonlijk ben er nooit droevig om als de mijne van de spies op de grond valt….). Maar wat je zeker niet mag vergeten is om de groene saus over je vlees te doen, het is een van de belangrijkste onderdelen van elke anticucho kraam!
  2. Anticucho in Cusco

  3. Salchipapa – Op het eerste zicht lijkt deze snelle hap iets wat enkel een kind zou eten, en het klopt dat kinderen er gek op zijn! Maar niet enkel kinderen zijn er verzot op, ook veel volwassenen eten het met veel smaak op. De “Salchi” van dit gerecht is een gebakken- en in stukken gesneden peruaanse hotdog en de “papa” zijn frietjes. Het geheel wordt geserveerd verdronken in ketchup, mosterd, mayonaise en aji saus. Probeer het! Je zult er gek op zijn!

  4. Broodjes van geroosterd varken – Heerlijk en je kan ze in de hele stad vinden! Het is een broodje tot op de rand gevuld met varkensvlees en met een verse lokale saus. Voeg er ketchup, mosterd en mayonaise aan toe, en je kan snel met deze heerlijke hap vertrekken.
  5. Bebida street of Cusco

  6. Broodjes met avocado en kaas – Deze eenvoudige broodjes kan je vooral in de ochtend vinden. Koop er een op weg naar je Spaanse les in Cusco! Het is niets meer dan een broodje met lokale hartige kaas of, zelfs beter, met heerlijke rijpe avocado (of palta). De lokale bevolking is niet gewend om beide ingrediënten tussen hun broodje te stoppen, maar het is zeker de moeite waard om de combinatie eens uit te testen. Een tip: in Calle Suecia, in dezelfde straat als AMAUTA richting Plaza de Armas, vind je de beste pan con palta van heel Cusco! De vriendelijke vrouw maakt enkel de broodjes op bestelling waardoor ze altijd vers zijn en ze doet er zelfs uien bij indien gewenst. Zo af en toe doet de hele AMAUTA staff een bestelling en vind je haar naast de deur van de school…

  7. Quinoa/appel drank – De heerlijke broodjes worden meestal gecombineerd met deze warme drank die gemaakt wordt van quinoa (het proteïnerijke graan uit de Andes) met appel en kaneel. Voor slechts 1 sol kan je jezelf opwarmen met dit heerlijke drankje!
  8. Choclo con Queso in Cusco

  9. Papa rellena – Aangezien Peru meer dan 3000 verschillende soorten aardappelen teelt, mag het je niet verbazen dat veel traditionele gerechten gemaakt zijn op basis van aardappelen. Papas rellenas of gevulde aardappel is er een van, en is eigenlijk niet meer dan een soort van “deeg” gemaakt van aardappelen dat dan gevuld is met rundvlees, uien, olijven, eieren en kruiden en goudkleurig gebakken.

  10. Choclo con queso – Op het eerste zicht lijkt het wat smakeloos maar deze reusachtig grote gekookte maïskolf, gecombineerd met een plak lokale kaas, is verbazingwekkend lekker! Het is eenvoudig, vullend en het smaakt heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*