Spanish School Peru: AMAUTA

Hoe drink je en maak je Mate klaar zoals de Argentijnen

6,313 Views
Wednesday May 20, 2015 - Gepost door in Latin American Culture & Food
EN ES
Hoe drink je en maak je Mate klaar zoals de Argentijnen

Mate is een erg populaire drank in Argentinië en zodra je in Buenos Aires bent aangekomen voor je Spaanse lessen,zul je mensen mate zien drinken. Ook als je niet bij een gast gezin woont maar ergens anders (bijvoorbeeld in een van onze studenten verblijven in Buenos Aires)zul je de locale mensen mate zien drinken. Waar? Overal!

Argentijnen houden van en zijn gek op mate en zullen het overal drinken: op werk, thuis, op straat, in parken en alleen of met vrienden of familie.

Het is tijd voor jou, nu je Spaans student in Buenos Aires bent, om meer te leren over deze, voor de locals, belangrijke traditie. Je gaat leren hoe je Mate moet maken en drinken zoals de Argentijnen dat doen.

How to Prepare and Drink Mate as the Argentines

 

Wat je moet weten

Om te beginnen, de yerba mate is een sterke groene/kruiden thee met een beetje een bittere smaak. In deze blog leg ik uit wat je nodig hebt om je eigen Argentijnse mate te maken, hoe je het moet maken en de regels voor het drinken. Regels? Ja, er zijn regels. Het gaat niet alleen om het drinken, het is een echt Argentijns ritueel.

Wat heb je nodig voor het maken van Mate?

  • Heet water en/of een ketel
  • Yerba Mate (de kruiden)
  • Een beker (el porongo of: el mate)
  • Het soort van ijzeren rietje waarmee je de mate drinkt (la bombilla)
  • Suiker

Hoe maak je een mate?

Als eerst moet je water verhitten in de ketel, maar niet tot het kookt. Het water moet ongeveer 80 of 90 graden zijn. Als het water aan het opwarmen is, kun je beginnen aan het maken van de mate.

How to Prepare and Drink Mate as the Argentines

 

Vul de beker van de mate met 2/3 kruiden, verwijder de poeder door je hand op de bovenkant van de beker te leggen en schud ongeveer 3 keer. De poeder zal aan je hand blijven plakken. Daarna kun je een theelepel suiker toevoegen aangezien de eerste slokken erg bitter zullen zijn.

How to Prepare and Drink Mate as the Argentines

 

Als het water erg heet is, is het aan te raden om eerst wat koud water te gebruiken om te voorkomen dat de yerba verbrand. Als je de bombilla in de beker doet moet je deze afschermen met je vinger zodat de mate niet verstopt. Drink de mate met het koude water maar spuug het gelijk uit want de smaak is vreselijk.

Nu kun je er heet water in doen. Je doet het water altijd vóór de bombilla. Nu kun je genieten van je smakelijke mate. Als je ongeveer een halve liter hebt gedronken, kun je de yerba beter weggooien en als je meer wilt drinken, volg dan weer de bovenstaande stappen.

How to Prepare and Drink Mate as the Argentines

 

Regels voor het drinken van mate

  • Mate deel je vaak samen met je vrienden of collega’s en er zijn een aantal sociale aspecten of regels die je moet volgen
  • De persoon die de mate heeft gemaakt serveert hem ook, dit betekent dat hij of zij ook het water toevoegt. Ook geef je altijd de beker weer aan deze persoon terug.
  • Er is altijd een volgorde van drinken als je met meer dan 2 personen bent. Je moet deze dan ook volgen. Als je ‘gracias’ zegt, betekent dit dat je niet meer wilt drinken als het jouw beurt is en als het jouw beurt is, zul je daarom ook niet de beker krijgen. Normaal gesproken zeg je niks als je de mate krijgt.
  • En als laatste; beweeg of draai nooit aan het ijzeren rietje, normaal raak je het niet eens aan met je handen!

la argentina Mafalda celebra su 50 aniversario

 

Nu je dit allemaal weet, ben je er klaar voor om mate te bereiden en te drinken op de Argentijnse stijl, geniet ervan! Als je vragen of leuke ervaringen hebt, twijfel dan alsjeblieft niet en schrijf ze hieronder!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*