Spanish School Peru: AMAUTA

Hoe zal mijn lichaam op de hoogte in Cusco reageren?

4,247 Views
Friday March 18, 2016 - Gepost door in Spanish Schools in Latin America
EN ES
How altitude in Cusco will affect your body

Hoe zal mijn lichaam op de hoogte in Cusco reageren?

Het is een van de meest gestelde vragen aan AMAUTA medewerkers van studenten die zich gaan registreren voor een van onze Spaanse cursussen in Peru: Hoe zal mijn lichaam op de hoogte in Cusco reageren?

Wordt ik ziek van de hoogte? Zal ik last krijgen van hoogte? Zal ik sterk en fit genoeg zijn om te leven en Spaans te leren in Cusco op een hoogte van 3400 meter boven de zee spiegel? En wat kan ik doen om het te vermijden?

Gelukkig is de hoogte voor de meeste studenten geen probleem*. We geven al onze studenten wel het advies om uit te rusten na aankomst in Cusco; doe het vooral rustig aan tijdens de eerste dagen, zodat je lichaam kan wennen aan de hoogte, en drink de eerste dagen geen alcohol.

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met je lichaam, wanneer je aankomt op deze hoogte in Cusco?

Waarom reageren we op de hoogte veranderingen?

Met elke ademhaling, adem je een bepaalde hoeveelheid zuurstof in. Je lichaam is gewend aan een bepaalde hoeveelheid zuurstof. Wanneer je naar een hoger gelegen gebied gaat (2500m of meer) ervaar je hoogstwaarschijnlijk de symptomen van hoogteziekte. Waarom? De luchtdruk in hoger gelegen gebieden is lager. Dit houdt in dat hoewel het zuurstof percentage hetzelfde blijft, je bij elke ademhaling minder zuurstof binnen krijgt doordat de luchtdichtheid minder dicht is, de lucht is dunner.

 

How altitude in Cusco will affect your body

 

(Dit is dan ook een van de reden dat vliegtuigen uitgerust zijn met een luchtdrukregelaar.)

De term “hoogte ziekte” (of soroche, zoals ze in het Spaans zeggen) suggereert dat er een medicijn voor is. Maar dat is niet waar. Eigenlijk is de enige “genezing” het verplaatsen naar een lager gelegen gebied. Je kan echter wel de individuele symptomen tegen gaan met medicijnen etc.

Wat zijn de symptomen van hoogte ziekte?

Niet iedereen ervaart de zelfde symptomen, en niet iedereen krijgt last van hoogte ziekte.

Maar de meest voorkomende symptomen, waar je misschien last van zou kunnen krijgen zijn:

 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Moeilijkheden met ademhalen

In meer serieuze gevallen kunnen de symptomen zijn:

 • Hartkloppingen
 • Overgeven
 • Diarree of constipatie

Wanneer je, je echt niet goed voelt en de symptomen niet afnemen na 72 uur, moet je erover na gaan denken om naar een lager gelegen gebied te gaan. In dit geval, raadpleeg altijd een dokter, vooral als je last hebt van long of hart problemen!

AMAUTA heeft een eigen dokter gevestigd op de campus: de dokter is beschikbaar 24 uur per dag. Als je naar een lager gelegen gebied wilt reizen, kun je bijvoorbeeld een week verblijven op onze school in de Heilige Vallei van de Inca’s, deze vallei is bijna 1000 meter lager gelegen dan Cusco.

How altitude in Cusco will affect your body

Wat kun je doen om de symptomen van hoogteziekte te verminderen?

 • Put jezelf niet uit
  Zoals eerder vermeld, je lichaam is gewend om een bepaalde hoeveelheid zuurstof binnen te krijgen.
  Wanneer dit verandert, is het belangrijk om te wennen, en het is beste om niet teveel stress op je systeem te leggen. Doe geen hikes of andere work outs in de eerste dagen na aankomst in een hoger gelegen gebied. Het kan ook helpen om goed diep in te ademen.
 • Drink veel water
  Hoogteziekte is moeilijk te onderscheiden van uitdroging. Geef je lichaam in elk geval, voldoende water om zo goed te kunnen hydrateren. En geef zo de nodige support aan je lichaam wanneer deze probeert te acclimatiseren aan het hoogte verschil. Naast water, zijn er ook vele Peruviaanse kruiden beschikbaar die een goed alternatief bieden aan water: Mate de Manzanilla, Mate de Anis, Mate de Coca, inderdaad dat is Coca thee.
 • Vermijd het consumeren van alcohol
  Het drinken van alcohol zal extra druk zetten op je lichaam. Zoals hier boven vernoemd, geef je lichaam wat extra rust in de eerste dagen na aankomst om te acclimatiseren. Studies laten ook zien dat alcohol een sterker effect kan hebben in hoger gelegen gebieden. Dit betekend dat je sneller dronken wordt dan als je gewend bent, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn!
 • Neem kleine stapjes richting hoger gelegen gebieden
  Het is mogelijk om rustig aan naar een hoger gelegen gebied te gaan. Wanneer mogelijk, reis per bus of auto in plaats van met het vliegtuig, om van dag tot dag te kunnen wennen. Wanneer je op een hiking trip bent, is het erg belangrijk om niet meer dan 1000 meter per dag omhoog te gaan.
 • Neem medicijnen om de symptomen te verminderen
  Apotheken bieden medicijnen aan tegen hoogte ziekte. Wanneer je de symptomen geïdentificeerd hebt, kun je medicijnen gebruiken om de symptomen te verminderen.
 • Raadpleeg een lokale dokter en krijg zuurstof supplementen
  Zoals hier boven vermeld, reageert niet iedereen op dezelfde manier. Sommige mensen ervaren heftige symptomen, terwijl andere weinig tot geen last ervaren. Echter in ernstige gevallen moet je altijd een dokter raadplegen, zodat je meer zuurstof kan krijgen via een zuurstoftank.

*In deze blog wordt er geen officieel medisch advies gegeven. Raadpleeg een dokter wanneer je twijfels hebt met betrekking tot jouw reactie op hoogte ziekte.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*