Spanish School Peru: AMAUTA

Leuke video met Interview met onze Vrijwilligerscoördinator in Cusco

2,343 Views
Friday June 03, 2016 - Gepost door in Volunteer Work
EN ES
Meeting Sarah, our Volunteer Coordinator in Cusco

“Kom naar Peru met een avontuurlijke geest” is een van de vele tips die onze vriendelijke en vrolijke vrijwilligerscoördinator Sarah geeft aan de toekomstige Spaans studenten en vrijwilligers, die binnenkort naar Peru komen om deel te nemen aan ons vrijwilligers programma in Cusco. Sarah werkt bij AMAUTA sinds januari van dit jaar en ze is sindsdien een onmisbaar lid van het AMAUTA Peru team. Daarom is het hoog tijd dat je haar leert kennen!

Hoe is het om de AMAUTA vrijwilligerscoördinator te zijn, geniet je van je werk?

Ik geniet er heel erg van, ik ben erg blij om hier te mogen zijn! AMAUTA is een geweldige plek, ik heb hele leuk collega’s en samen bieden we een leuke en vriendelijke omgeving voor buitenlanders die naar Cusco, Peru komen om Spaans te leren en/of om vrijwilligerswerk te doen.

Kun je uitleggen hoe vrijwilligers begeleid worden tijdens hun vrijwilligerswerk in Cusco?

Wanneer nieuwe vrijwilligers arriveren in Cusco, heb ik een gesprek met hen en geef hen informatie over vrijwilligerswerk in Cusco en ik bereid ze voor op hun project. Er is ook een workshop die informatie biedt over Peru in het algemeen: over de cultuur, geschiedenis en een beetje over de politiek. Op hun eerste dag ga ik met de vrijwilligers mee naar hun project, om hen voor te stellen aan de directeur van het project en om zeker te weten dat ze zich comfortabel voelen. Tijdens hun programma ben ik altijd beschikbaar voor de vrijwilligers en ik probeer hen te begeleiden op elke manier dat ik kan. Ik bezoek de vrijwilligers altijd 1 of 2 keer bij hun project. Tijdens hun laatste week vraag ik de vrijwilligers om een evaluatie formulier in te vullen over hun project en ze krijgen een vrijwilligers certificaat.

“Ik hou er van om de vele verschillende hoekjes van Cusco te verkennen”
Welk gedeelte van jouw werk vind je het leukst?

Ik vind het leuk dat ik de kans krijg om de vele hoekjes van Cusco te ontdekken, die ik nooit bezoekt zou hebben als ik deze baan niet had. Op gelijke manier vind ik het leuk dat ik zoveel mensen ontmoet van over de hele wereld, en hun kan helpen met het leven in Cusco. Ik hou ervan om te zien hoe het werken als vrijwilliger het perspectief van de vrijwilligers verandert, en dat ik deel uit mag maken van dat proces.

Hoe belangrijk is het kennen van de Spaanse taal als je werkt als vrijwilliger in Cusco? Zijn er andere kwaliteiten of eisen die jij persoonlijk onmisbaar vind voor vrijwilligers?

Enkele projecten vereisen natuurlijk een hoger niveau van de Spaanse taal dan anderen. Maar ik denk dat al onze projecten de perfecte gelegenheid bieden om de Spaanse taal te oefenen en om je spreekvaardigheid te verbeteren. De belangrijkste kwaliteit voor een vrijwilliger in Peru is de mogelijkheid om initiatief te nemen. Het is zeer belangrijk dat de vrijwilligers in staat zijn om initiatief te nemen en te kunnen zien met welke dingen een project hulp nodig heeft.

“Gewoon een paar uurtjes aandacht kan heel erg veel betekenen voor een kind”
Kan een vrijwilliger in een paar weken tijd echt een verschil maken?

Zeker weten! Gewoon het geven van een paar uurtjes aandacht aan een kind die geen ouders heeft en geen bezittingen kan al heel erg veel betekenen voor hem of haar. Of het nu een jong kind op straat is, een tiener in een weeshuis, een senior in een seniorenhuis, of een patiënt in een ziekenhuis, wanneer een buitenlander de tijd voor hen neemt om voor hen te zorgen zal dat altijd een impact achter laten.

Is er een bepaald project dat je favoriet is? En hoe komt dat dan?

Er is een project met na schoolse opvang voor kinderen, dat gestart is door een pastoor en zijn vrouw. Zij hebben echt een impact gemaakt in een specifieke gemeenschap aan de rand van de stad. Het project is heel erg gestructureerd en het leiderschap van het project waardeert de vrijwilligers heel erg en laat hen gewaardeerd voelen. De kinderen houden absoluut van de aandacht die ze krijgen van de vrijwilligers, en van elk klein cadeautje en van elke donatie dat wordt gegeven aan het project.

Heb je een specifieke vrijwilliger die je hebt begeleid tijdens het werken in Cusco en die echt iets ‘Out of the ordinary’ heeft gedaan voor het project waar hij/zij voor gewerkt heeft?

Natuurlijk zijn er veel goede vrijwilligers. Maar nu je vraagt naar een naam.. Er was een vrijwilliger, Laura, die vrijwilligerswerk gedaan heeft bij een meisjes weeshuis in Cusco. Ze nam de kinderen mee naar het lokale zwembad, waar zij zelden heen gaan. Laura wilde iets speciaals doen voor de kinderen en ik denk dat zij ze echt speciaal en geliefd heeft laten voelen. Ze heeft ook een gedeelte van haar eigen geld gedoneerd aan het project om nieuw speelgoed mee te kopen voor de meisjes. Laura heeft echt haar uiterste best gedaan in het doneren van haar tijd en geld voor de meisjes!

Discover Peru: Travel, Volunteer & Study

“Je hoeft niet ver te gaan om het echte Cusco te ervaren”
Wat zou je willen zeggen tegen een student of vrijwilliger die nog niet heeft kunnen beslissen tussen de verschillende landen in Zuid-Amerika? Wat maakt Cusco meer speciaal dan andere locaties?

Als eerste, Cusco is een prachtige en magische stad vol met historie! Maar het is ook een unieke stad omdat de rijken en de armen heel dicht bij elkaar wonen. In maar een paar minuten kun je in een heel arm gedeelte van Cusco zijn en de realiteit van de omstandigheden zien waar de mensen in leven. Dat maakt het werken als vrijwilliger hier in Cusco heel bijzonder, omdat je niet ver hoeft te gaan om het echte Cusco te ervaren. Naast dat is Cusco een geweldige stad om in te leven en de rest van Peru te ontdekken. Er is zoveel te doen hier, je zult je nooit vervelen en je zal je nooit alleen voelen. Er is cultuur, natuur, leuke barretjes en restaurants, je kunt leuke trekkings doen of avontuurlijke sporten en je kunt deelnemen in allerlei activiteiten.

Heb je persoonlijke adviezen of tips die je zou willen geven aan vrijwilligers die een trip plannen naar Cusco?

Ik denk dat het grootste advies dat ik kan geven is dat je met een avontuurlijke geest moet komen. Reizen, leven en vrijwilligerswerk in Cusco is zo leuk en opwindend, maar een groot gedeelte van dit komt door de willekeurige en gekke ervaringen die horen bij het leven hier in Cusco. Dus het is belangrijk om voorbereid te zijn op avontuur dat naar je toe komt en het te verwelkomen met open armen!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*