Spanish School Peru: AMAUTA

Onderdompeling in de Peruaanse cultuur en Spaanse taal: alles over aardappelen

4,498 Views
Monday February 10, 2014 - Gepost door in Latin American Culture & Food
EN ES
Potatoes Cusco Peru

Wetenschappers geloven dat de aardappel, die vandaag de dag in verschillende kleuren, smaken, maten en texturen bestaat, zijn intrede in de eetcultuur maakte tussen 2000 en 3000 vC.. Ze zijn er van overtuigd dat de aardappel zijn oorsprong in de Peruaanse Andes ligt aangezien wel meer dan 100 aardappeltelers in 1 vallei gevonden kunnen worden. Bovendien waren enkele van de oudste archeologische vondsten gesitueerd rond het Titicacameer.

De aardappel is in Peru een hoofdproduct. Niet alleen wordt ze in de keuken gebruikt, ook wordt ze voor ceremoniële gebeurtenissen gebruikt, zoals bij een huwelijk, een doop en zelfs bij begrafenissen.
Een van de meest voorkomende aardappels op de Peruaanse markten is de Papa Perricholi ofwel de witte aardappel omdat deze soort niet verkleurt na het schillen waardoor ze ideaal is voor gebruik in de commerciële keuken en voor in restaurants.

cultural immersion

Een van de weekend trips die AMAUTA organiseert voor de studenten is een tour naar het aardappel park, dat bestaat uit 6 verschillende quechua gemeenschappen; het park beslaat een groot stuk land in de omgeving van Pisac. De organisatie van de gemeenschappen heeft als doel het behoud van al de verschillende soorten van aardappelen, voornamelijk van deze soorten die niet zo veel meer op de markten te vinden zijn. In dit park, dat gelegen is in de Heilige Vallei van de Inca’s, kan men direct met de boeren zelf spreken en bovendien genieten van het eten in het restaurant van het park, genaamd “Papamanka”, dat over het enorme park uitkijkt.

Als je graag 1 van de typische peruaanse aardappelgerechten wilt proeven, hieronder vind je het recept van de “papa rellena” ofwel de gevulde aardappel. Dit is bovendien een van de gerechten dat wordt bereid tijdens onze gratis peruaanse kooklessen in onze Spaanse school in Cusco.

Cooking potatoes

Recept Papa Rellena

Ingrediënten:

1kg Papa Perricholi, zout, peper, bloem, 4 eieren (1 ongekookt ei en 3 hard gekookte eieren), 6 eetlepels olie, 250 gram gehakt, 1 kop fijngehakte ui, 1 teentje fijngesneden knoflook, 1 theelepel paprikapoeder, 6 ontpitte olijven (in 4 gesneden), een halve tomaat in stukjes gesneden, 1 theelepel fijngesneden peterselie en 1 theelepel fijngesneden koriander.

  1. Was de aardappelen. Kook ze totdat ze gaar zijn en schill ze hierna. Dan pureer of rasp je de aardappelen, je doet er het ongekookte ei bij en mengt het goed.
  2. Giet 2-3 eetlepels olie in een koekepan, en doe de ui en de knoflook erbij. Fruit de ui tot hij goudkleurig is.
  3. Doe het gehakt en de tomaten erbij. Roer goed. Na 5 minuten doe je er de peterselie, koriander, olijven, paprikapoeder en gekookte eieren erbij. Doe er zout en peper bij tot het op smaak is.
  4. Wrijf je handen in met de bloem en druk het aardappelmengsel (per 2,5 dl) plat. Plaats gehakt-tomatenvulling in het midden en vouw het aardappelmengsel dicht. Zorg dat het een ovale vorm krijgt.
  5. Doe weer olie in een pan en bak ze. Goed omdraaien steeds, en na even is de “Papa Rellena” is klaar.

Papa rellena Cuzco

Dit gerecht wordt met rijst geserveerd en met “aji”, een creoolse pikante uiensaus.

Indien je geïnteresseerd bent in de Peruaanse keuken, buiten de gratis kooklessen, biedt AMAUTA ook het programma Spaanse lessen en Peruaanse Cuisine aan, dat Spaanse les met een unieke en heerlijke kookervaring combineert.

¡Buen Provecho!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*