Spanish School Peru: AMAUTA

Rariteiten in Buenos Aires

5,459 Views
Wednesday April 02, 2014 - Gepost door in Spanish Schools in Latin America
EN
Funny things happen in Buenos Aires

Als je Spaans studeert in Buenos Aires, dan weet je zeker dat je tijdens de eerste dagen in Argentinie een heleboel grappig dingen op zullen vallen. Hier is een lijstje van grappige dingen die mij opvielen gedurende de eerste dagen van mijn stage in Buenos Aires en waarvan ik weet dat de andere studenten bij AMAUTA Spanish School die ook grappig en bijzonder vonden.

Broodjes verkopen langs de straat

Op bjna elke hoek van bijna elke straat staat een man broodjes te smeren. Opvallend, omdat de personen die deze broodjes maken erg verschillend zijn. De een is nejes verzorgd en ziet eruit als een auto verkoper in een garage, terwijl de ander is meer het type is die de olie ververst.. in diezelfde garage.

buy the sandwiches in Buenos Aires

Zwaailichten

Zie je een politieauto met hun blauwe zwaailichten aan? Spring niet aan de kant, sla niet in paniek, verzin geen ongeloofwaardige smoes voor rijden onder invloed, want dit is heel normaal. Politie rijdt standaard met de zwaailichten aan op minder veilige plaatsen om de mensen een veiliger gevoel te geven. Ambulances hebben hier, anders dan bij ons, groene zwaailichten… Ga de ambulancier dus niet om een ijsje vragen omdat je denkt dat het een ijskar is.

Rijtjes vormen

Denk niet te snel dat Britten de enige krakken zijn in ‘queing’. Argentijnen vormen (als vorm van beleefdheid) voor het minste of geringste heel netjes een rijtje. Bij de bushalte, bij de bakker, bij de boletería, … Het ziet er best keurig uit en het is zeer gemakkelijk. Voordringen is erg onbeleefd hier (bij ons ook, maar sommige Belgen en Nederlanders zijn al wat ongelikter dan de andere).

Oud ogende bussen en vrachtwagens die toch nieuw zijn

Mercedes-Benz is een populair merk in het bus- en vrachtwagenwereldje hier. Het grappige is dat het allemaal redelijk nieuwe bussen zijn, maar er zo ouderwets, tot zelfs kitscherig, uit zien.

Stampvolle metro’s

De Subte (de populaire naam voor de metro) is erg populair bij de Porteños. Zo populair dat iedereen er telkens op hetzelfde ogenblik in wilt, net als ik er ook in wil. Je denkt dan ‘vol is vol’, maar nee hoor, er kan er met een duw en een stoot altijd wel nog eentje bij. Soms is het zo erg dat de bestuurder tot vier pogingen nodig heeft om de deuren te sluiten. Ach ja, zo leer je de Argentijnen van een andere kant kennen, vaak kanten waar je het bestaan (en de geur ervan) niet van af wist.

Subte in Buenos Aires

Mate

Geen koffie, maar mate, dát is wat de Argentijnen lekker vinden, dát is wat de Argentijnen dag in dag uit drinken. Het leuke is dat ze de nationale drank uit heel mooi versierde bekers –ook mates genaamd – drinken, waar een soort rietje in verwerkt zit. Het is een aftreksel van jonge blaadjes, een kruidenthee en er zijn verschillende smaken.

Protest

“Buenos Aires lijkt op Parijs”, zeggen velen en dat klopt, tot op bepaalde hoogte. Maar het heeft één ding gemeen met Brussel (en ik ben een Belg dus ik mag het zeggen): om de vijf minuten is er een protestmars van Plaza del Congreso naar Plaza de Mayo. Vaak gaat het om stomme dingen, maar even vaak om interessante thema’s, zoals Internationale Vrouwendag verleden week.

Laat eten, en vooral: veel vlees eten

De Argentinos eten, net zoals in Spanje, enorm laat. 23 uur is hier een normaal uur nog eens aan tafel te gaan voor het avondeten. En … Argentijnen houden enorm van vlees. En vlees. En nog meer vlees.

Rugzak

Op de metro, bij de bus, in de straat… overal waar je komt zie je mensen die hun rugzak op hun buik dragen. “Tegen pickpockets”, denken jullie vast. Dat is deels waar, maar het is ook uit het grote gevoel voor hoffelijkheid dat Argentijnen hebben. Ze willen geen andere mensen storen door op een plaats waar ze stilstaan telkens met de tas tegen iemand anders te stoten.

The bus in Buenos Aires

Taal

Porteños spreken sneller dan de volkeren in het noorden van het land, of het noorden van Zuid-Amerika. Er zijn verschillen tussen het Spaans in BA en het Spaans in andere delen van de wereld. Zoals ik eerder zei is ‘tú’ hier ‘vos’ (bv. ¿Todo bien? > ¿Si, y vos?) en ze spreken de ‘y’ en de ‘ll’ uit als “dj” (‘yo’ > [djo] in ‘me llamo Vicente’ > [me djamo Vicente].

Siesta ?

In een drukke stad als BA is er geen plaats, geen ruimte en geen tijd om een siesta te houden. Alle winkels en etablissementen zijn hier dus continue open.


2 reacties op “Rariteiten in Buenos Aires

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*