Spanish School Peru: AMAUTA

Vrijwilligerswerk in Peru: Een Complete Gids

1,782 Views
Tuesday October 22, 2019 - Gepost door in Volunteer Work
EN
Volunteering in Peru: A Complete Guide to Organizing Volunteer Work

Vrijwilligerswerk in Peru: Een Complete Gids

Een van de leuke bijkomstigheden van reizen naar het buitenland is de mogelijkheid om in contact te komen met de lokale bevolking. Van de vrouwen bij de marktkramen tot de mensen die je elders tegen komt. Blijven hangen op een specifieke plek en ervoor te kiezen je voor langere tijd in een gemeenschap te settelen, kan zelfs nog meer voldoening geven: stel je voor dat je warm verwelkomd wordt in een stad en elke dag contact hebt met de lokale bevolking.

Vrijwilligerswerk in Peru is precies waar dat voor staat. We hebben deze gids voor vrijwilligerswerkprogramma’s in Peru samengesteld die alles bevat wat je moet weten over het vinden en organiseren van projecten waarbij jij een handje kunt helpen.

 

Waar je aan moet denken voordat je vrijwilligerswerk gaat doen in Zuid-Amerika:

 

Hoe land zou je als vrijwilliger moeten werken in Peru?

Voor veel mensen is vrijwilligerswerk een aanvulling op een reis naar het buitenland, terwijl het voor anderen het enige doel is om naar het buitenland te gaan. Om jouw tijd als vrijwilliger in Peru zin te geven, is meer dan twee weken zeker aan te bevelen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je effectiever kunt werken omdat je ervaring opdoet in deze twee weken, maar biedt ook de mogelijkheid om relaties op te bouwen met de lokale gemeenschap en mede-vrijwilligers.

 

A Complete Guide to Organizing Volunteer Work

 

Een ander voordeel dat werken als vrijwilliger voor een lange tijd geeft, is dat het een boost kan geven aan je kennis van Spaanse taal en je kunt genoeg vrijwilligersmogelijkheden vinden die gecombineerd worden met Spaanse les.

 

Hoeveel kost vrijwilligerswerk?

De kosten van vrijwilligerswerk liggen ergens tussen gratis en 1000 USD per maand. Houd er rekening mee dat gratis vrijwilligerswerk in Peru over het algemeen alleen gevonden kan worden via werk uitwisselingswebsites (zie onderaan deze website) die normaal gesproken gefocust zijn op milieu- of gastvrijheidswerk.

De dure vrijwilligersopties die een hoge vergoeding vragen zijn meestal inclusief accommodatie en soms zelfs Spaanse taallessen, hoewel het erg verschilt per vrijwilligerswerk programma.

 

Hoe vind je vrijwilligerswerk in Peru

Er zijn genoeg internationale websites die reclame maken voor vrijwilligerswerk in Peru, maar als je op zoek bent naar kleine en lokaal gerunde programma’s, kun je beter lokaal zoeken naar programma’s die zich direct in Peru bevinden. Zo voorkom je dat een groot bedrijf kosten in rekening brengt voor het plaatsen van jou in een vrijwilligersproject.

 

1 – Vrijwilligerswerk in Peru: Lokale Websites

De volgende websites bieden lokale vrijwilligersprojecten aan en vragen een vergoeding voor hun programma’. Over het algemeen gaat dit naar de huisvesting en steun van een vrijwilligerscoördinator en daarnaast ook een aantal basisopleidingen.

 

AMAUTA

AMAUTA biedt één tot drie maanden durende stages aan in vrijwilligersprojecten in en rond Cuzco en de Heilige Vallei. Amauta is uniek in de zin dat het een betaalbare Spaanse instructie voor het vrijwilligerswerk aanbiedt, waardoor je beter voorbereid bent op het moment dat je met je vrijwilligerswerk in Peru begint.

De volgende projecten zijn mogelijk:

 • Sociale projecten: naschoolse opvang, voedselcentra, projecten met straatkinderen, werken in centra voor mentale of psychische revalidatie.
 • Educatieprojecten: lesgeven in speelscholen, basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
 • Medische projecten: werken als medisch of mondheelkundig professional in ziekenhuizen en klinieken.
 • Culturele projecten: lesgeven in kunst en handvaardigheid klassen in een cultureel centrum, marketing en publiciteit managen voor een lokaal kunstcentrum, lokale sportteams coachen en werken in een opvang voor straathonden.

Alle vrijwilligersprogramma’s zijn inclusief airport pick-up, accommodatie, maaltijden, activiteiten en begeleiding en starten vanaf $ 950 voor de eerste maand met Spaanse les inbegrepen, daarna $ 525 per maand voor de tweede en derde maand.

 

Skip Peru

De NGO Skip Peru werkt met goede doelen langs de noordkust van Peru, vlakbij de stad Trujillo. De organisatie werkt met twee verschillende programma’s:

 • Programma’s voor educatie: wiskunde en Engels leraren, bibliotheek assistneten, sport coaches en medewerkers in psychologische ondersteuning.
 • Programma’s voor sociaal welzijn: werk voor jongeren, vrijwilligers voor economische ontwikkeling, skatepark vrijwilligers.

Bij deze programma’s zit alleen accommodatie in en start vanaf $520 per maand.

 

Esperanza Verde

Het in een afgelegen gebied van het Amazone Bassin gevestigde Esperanza Verde werkt met werkt met milieuprogramma’s voor vrijwilligers. Deze omvatten:

 • Het Redding Centrum: bouwwerkzaamheden om het centrum af te ronden, waarbij tegelijkertijd aan dierverzorging wordt gedaan.
 • Herbebossing: in kaart brengen van de omgeving en herbeplanting van inheemse bomen

Prijzen zijn vanaf $499 per maand en vragen een minimale inzet van zes weken.

 

A Complete Guide to Organizing Volunteer Work

 

2 – Vrijwilligerswerk in Peru: Directory Websites

Veel kleinere NGO’s en vrijwilligersprogramma’s in Peru kunnen ook worden gevonden via directory websites die directe links bevatten naar informatie om in contact te komen met het desbetreffende project.

 

The NGO List

Deze website verzamelt informatie over vrijwilligerswerk in verschillende delen van de wereld en heeft gedetailleerde informatie en contactgegevens van enkele tientallen Peruaanse NGO’s en vrijwilligersprojecten in vele steden en plattelandsgebieden van Peru. Onder andere:

 • Educatieprojecten: in Lima, Huancayo, Arequipa, Piura, Cuzco, Trujillo, Huaraz, Cajamarca
 • Instandhoudingprojecten: Iquitos
 • Gezondheidszorgprojecten: Huancayo

Minimale tijdsinzet en kosten verschillen per organisatie.

 

A Complete Guide to Organizing Volunteer Work

 

True Travellers

De website True Travellers heeft ook een brede selectie aan kleine, lokale projecten met mogelijkheid tot vrijwilligerswerk in heel Peru. Houd er rekening mee dat de meeste daarvan veel minder gestructureerd zijn dan de eerdergenoemde projecten en dat hulp van een vrijwilligerscoördinator ver te zoeken is, dus je staat er in principe alleen voor. Er is niemand die je om hulp kunt vragen als het project niet is wat je verwachtte of hoopte dat het zou zijn. Dit is natuurlijk geen probleem wanneer je een ervaren reiziger bent die op zoek is naar avontuur en je Spaans spreekt.

 • Maatschappelijke Ontwikkeling: Huaraz, Ica, Lima, Piura, Huancayo
 • Educatie: Arequipa, Huancayo
 • Instandhouding: Tambopata, Amazon Bassin, Iquitos.

Minimale tijdsinzet en kosten verschillen per organisatie. Het kan zo zijn dat accommodatie zelf geregeld moet worden.

 

Volunteerwork in Latin America

De organisatie Volunteer Work in Latin America biedt meer georganiseerde projecten aan. Deze hebben een vrijwilligerscoördinator en zorgen onder andere voor accommodatie en airport pick-up. Er zijn interessante projecten in Ecuador, Peru, Costa Rica, Colombia en andere landen.
Het geld dat betaald moet worden gaat voor 80% naar je accommodatie en is inclusief een kleine administratieve vergoeding en een donatie voor het project waarin je wordt geplaatst.

 

3 – Vrijwilligerswerk in Peru: ‘gratis’ vrijwilligerswerk aan de hand van werk uitwisseling websites

Degene die gratis vrijwilligerswerk willen doen in Peru, komen al gauw uit bij programma’s zoals milieuprojecten of werk uitwisselingen, zoals in hostels.

 

Workaway

Vrijwilligerswerk met Workaway is gratis en wordt meestal aangeboden in ruil voor eten of accommodatie (of soms beide), de minimale tijdsinzet kan zo weinig als één nacht zijn.

Om je gastheren te bereiken en je verblijf te organiseren is er een jaarlijkse bijdrage van $38 per persoon of $50 per koppel. Het zijn meestal kleine, informele bedrijven of individuele personen die Workaway gebruiken.

 

HelpX

Helpx lijkt erg veel op Workaway, omdat ook hier een jaarlijkse bijdrage (in dit geval $23) betaald moet worden voordat je contact kunt leggen met de gastheer en je kan beginnen met organiseren. Ze hebben relatief minder projecten dan de andere websites.

De ervaringen met Workaway and Helpx varieren en het is vaak een kwestie van geluk hebben of je ervaring ter plekke goed zal verlopen. Er is een organatie op op terug te vallen als het onderdak of het werk zelf op enige manier tegen valt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*