Zo gebruik je het openbaar vervoer in Buenos Aires
Voor aankomst in Buenos Aires, zul je je misschien nog niet hebben gerealiseerd hoe GROOT Buenos Aires eigenlijk is. Dus, hier komen wij met de helpende hand: onze up-to-date openbaar vervoer gids!
Onze eerste tip voor alle studenten in Buenos Aires is om een SUBE kaart aan te schaffen. Dit maakt reizen in en om Buenos Aires een stuk makkelijker en goedkoper. Je SUBE kaart geeft je toegang tot de bus, trein en het netwerk aan metro’s.
Er zijn twee manieren waarop je een SUBE kaart kan kopen: de officiële manier, of de non-officiële manier: op de vriendschappelijk genoemde ‘’blauwe markt’’ (lees: zwarte markt) in Argentinië. Als je het de officiële manier doet, ga je naar een postkantoor (correo Argentino) met je paspoort, zodat je een persoonlijke kaart kunt kopen. Ze zullen je vragen om een formulier in te vullen en daarna krijg je je SUBE kaart, die op jouw naam staat. De tweede manier is om een SUBE kaart te kopen bij een van de velen kiosken in de stad, waar het mogelijk is om een kaart te kopen zonder een formulier in te vullen.
Beiden manieren kosten hetzelfde – ARS $15 – dus we raden aan om de SUBE kaart via de officiële manier te kopen. Hierna kan je geld op je kaart zetten bij elke kiosk met een SUBE kaart logo. Deze zitten overal in de stad, dus het is niet moeilijk om ze te vinden.
Nu beginnen we met het reizen door Buenos Aires!
Met de bus
Hier hebben we al gelijk een andere reden om de SUBE kaart aan te schaffen (buiten dat het ook goedkoper is): zonder de kaart moet je met munten betalen. Er is een tekort aan munten in Buenos Aires, dus dit kan problemen opleveren en het kan gebeuren dat je uiteindelijk veel meer betaalt. Als je niet het precieze bedrag hebt, krijg je geen wisselgeld, omdat de buschauffeurs geen munten hebben!
Wanneer je wacht op de bus moet je weten dat chauffeurs niet automatisch stoppen, dus je moet je arm uitsteken om aan te geven dat je aan boord wil. Voordat je de bus instapt, zorg ervoor dat je een kaart van Buenos Aires op zak hebt. Let goed op tijdens de busrit. De namen van de haltes worden niet omgeroepen, en de straatborden zijn niet altijd goed te lezen – dus wees alert en voorbereid op je halte! Vergeet niet op de knop naast de deuren te drukken, er gaat dan een belletje als je uit wilt stappen. Deze site helpt je bij het zoeken naar welke bus je moet hebben: http://mapa.buenosaires.gob.ar.
Met de trein
Je zult waarschijnlijk niet vaak met de trein reizen. Als student Spaans in Buenos Aires kun je met de trein naar het mooie Tigre en het prachtige Delta (ook wel het Venetië van Zuid-Amerika genoemd), of misschien andere mooie plekken vlakbij Buenos Aires. Of misschien ga je vrijwilligerswerkdoen in een project waar je me de trein heen kunt. Als je de trein neemt, kan je betalen met je SUBE kaart of met cash. De trein is een goedkope en makkelijke manier van reizen, maar daarbij komt wel één nadeel: op de tijdschema’s kan je niet vertrouwen.
Met de Subte (Metro)
Persoonlijk ben ik gek op de Subte. Je gaat dit transportmiddel waarschijnlijk vaak gebruiken, want de Subte komt werkelijk overal in Buenos Aires. Deze metro heeft zes verschillende lijnen (A,B,C,D,E, H). Het is snel en efficient en je hebt geen tijdschema nodig. De metro rijdt af en aan, dus je hoeft nooit lang te wachten. Let er wel op dat je kijkt hoe laat de laatste metro vertrekt ‘s avonds laat. Sommige stations zijn de hele nacht open, dus als je niet weet dat de laatste metro geweest is, kan je heeeel lang wachten. Hier kun je alvast kijken naar de metrotijden: http://www.subte.com.ar/horarios/horarios.asp
Waarschijnlijk is de groene lijn, (Lijn D, of te wel ‘la verde’) de route die je het vaakst zal gebruiken. Deze lijn doet Palermo, Recoleta, Belgrano en het centrum aan. Probeer zo veel mogelijk de spits te vermijden (8:30-10:00uur en 17:30-19:00uur), want op die momenten is het extreem druk in de metro. Houd op die momenten altijd je tas voor je, dus niet op je rug! Beter het zekere voor het onzekere nemen! Buenos Aires heeft het oudste metrosysteem van heel Zuid-Amerika. Het eerste station werd in 1913 geopend. Alhoewel in Cordoba gesproken wordt over het aanleggen van een metro, is tot op de dag van vandaag Buenos Aires de enige Argentijnse stad met een ondergrondse.
Met de taxi
Zelfs met al het beschikbare openbare vervoer in Buenos Aires zijn taxi’s soms erg handig. Vooral als je ‘s nachts reist, want de laatste metro gaat tot ongeveer 22:00uur. Taxis in Buenos Aires zijn heel goedkoop en makkelijk te gebruiken. Er zijn zo’n 40.000 taxi’s dus het moet geen probleem zijn om er een te vinden. Je houdt er ofwel een aan op straat of je gebruikt het RADIO TAXI systeem. Je belt gewoon naar het taxibedrijf en zij sturen je binnen een paar minuten een taxi. Deze service kost ARS$5 extra. ‘s Nachts zijn taxi’s vaak 20% duurder. Een note: In Argentinie noemen ze een taxi een “remise”. Handig om te weten!
Echt een handige blog!! Dankjewel hiervoor!