Type the Verification Code below
Amauta Capcha
Refresh code
Spanish Classes Online

Study Spanish with a Private Tutor Online

More Info

 

Geschiedenis van de Media in Argentinië

History of the mass media

Argentinië – Media

Ondanks een lange geschiedenis van strijd en beperkingen op het gebied van de journalistiek, waarvan de censuur tijdens de dictatuur van Peron én de onderdrukking van de informatiestroom met betrekking tot de verdwijning van meer dan 11 000 mensen tijdens de militaire dictatuur de meest in het oog springende voorbeelden zijn, heeft Argentinië zich sinds het herstel van de democratie in 1983 ontwikkeld tot een leidende natie binnen Zuid-Amerika op mediagebied. Het land produceert meer dan 200 dagbladen, er zijn honderden commerciële radiozenders, tientallen televisieomroepen en een Spaanstalig uitgeverijwezen dat op gelijk niveau staat met dat van Spanje en Mexico.

News ClarinNieuws

Alhoewel de media industrie nog steeds gerespecteerd wordt vanwege de onafhankelijke positie die deze inneemt, heeft de media zich wel verenigd in grootschalige conglomeraten, en recentelijk is er bezorgdheid gerezen over de mogelijk groeiende invloed van de regering op de media. De Grupo Clarín is momenteel het grootste mediaconglomeraat in Argentinië. Eigendom van de Grupo Clarín zijn onder meer Clarín, de meest gelezen krant in Argentinië, Canal 13, de op één na meest bekeken televisiezender in Buenos Aires, diverse andere belangrijke publicaties, drie radiozenders, een groot aantal kabeltelevisiezenders en andere ondernemingen.

In Argentinië verschijnen meer dan tweehonderd verschillende kranten. Behalve de Clarín, waarvan wekelijks meer dan 1 miljoen exemplaren van de zondagseditie verkocht worden, vormt de conservatieve La Nación een andere belangrijke krant, evenals de meer op de zakenwereld gerichte El Cronista en Ambito Financiero, La Prensa, de oudste krant van Argentinië, opgericht in 1869 en de meer op het volk gerichte Crónica. Daarnaast bestaat er een uitgebreide reeks anderstalige kranten waaronder de gerespecteerde krant English daily, de Buenos Aires Herald, het Duitstalige Argentinisches Tageblatt, en Le Monde Diplomatique in het Spaans en in het Frans. Ook de regionale pers is sterk vertegenwoordigd, met onder meer welbekende kranten als Los Andes in Mendoza en La Voz del Interior in Córdoba. Bovendien zijn er in de kioskjes op straat in heel Argentinië talrijke gespecialiseerde thematische tijdschriften te vinden.

News ClarinNieuws

Op dezelfde manier is de televisie in Argentinië in opkomst: er zijn vijf grotere netwerken, alle grotere Argentijnse steden hebben tenminste één lokale zender, en het percentage kabel- en satellietabonnees is gelijk aan dat in de Verenigde Staten. Onder de noemenswaardige televisiezenders zijn het door de overheid beheerde Canal 7, de zenders die gerund worden door Grupo Telefe, zoals onder meer Canal 11 en Canal 13, eigendom van Grupo Clarín. Het merendeel van de programma’s bestaat uit voetbal en andere sportuitzendingen, telenovelas (soapseries), talkshows en spelprogramma’s en nieuwsuitzendingen.

Binnen Argentinië is een groot aantal kabelnetwerken actief om in de behoeften van de Spaanssprekende wereld te voorzien, en daarnaast wordt een groot aantal in Argentinië geproduceerde programma’s ook in het buitenland uitgezonden.
Na dit baanbrekende begin kent Argentinië nu meer dan 1500 officieel erkende radiozenders. Het grootste deel hiervan zendt muziek- en jongerenprogramma’s uit op FM kanalen, terwijl nieuws, debatten en sport op het AM netwerk gevonden kunnen worden. Radio is nog altijd een belangrijk medium in Argentinië, zowel op het gebied van informatie als op het gebied van cultuur, met name binnen de meer afgelegen delen van het land.

Vind je het leuk wat je ziet?

AMAUTA Spanish School
San Agustin 249
Cusco
Telefoon. +51 84 242998
Noodgevallen:
+(51) 992 561831
+(51) 953 271193 or 97
Whatsapp: 316 82193274

add chat to your website