Kerst in Peru (Festival in peru)

The Lord of the Miracles (festival in peru)

De Peruanen waren meteen bekend met Kerstmis dankzij het plattelandse karakter van het verhaal, waar het kindje Jezus geboren werd in een kribbe.

De Andische kerstviering begon haar eigen karakteristieken te vormen en het is waarschijnlijk het belangrijkst feest van het jaar. Overal in kerken en huizen vind je de meest mooie kerststallen. De Andische bevolking voeren dansen en toneelstukken op en koken traditonele gerechten. De meeste families kopen de onderdelen voor de kerststallen op de fascinerende kerstmarkt van Santurantikuy (het kopen van de heiligen), gehouden op het Plaza de Armas op 24 December. De kerststallen worden pas weer opgeborgen bij La Bajada de los Reyes (de komst van de drie koningen) op 6 Januari.

De Andische bevolking maakt ook een tal van ambachten zoals kerststallen uit Huamanga stenen, altaarstukken met afbeeldingen gerelateerd aan Kerst en keramiek of gesneden pompoenen die ´buralidados´genoemd worden en versierd zijn met Yuletide scenes.

Tijdens Kerstavond (bekend als Noche Buena) in Cusco komen families samen om Kerst te vieren en cadeautjes aan elkaar te geven. De rijkere famlies eten kalkoen, terwijl vele andere het met kip moeten doen. Paneton (een cake/brood gevuld met vruchten) is erg populair, net zoals de warme chocolademelk. In de week voorafgaand aan Kerst worden er door verschillende gemeenschappen, kerken of organisaties ´chocolatadas´ geörganiseerd. De rijkere geven, met de Kerstgedachte in hun achterhoofd, de armere kinderen een kop warme chocolademelk en in sommige gevallen ook een klein cadeautje. Deze tradtitie van ´chocolatadas´is een duidelijk kenmerk van Kerst in Cusco.

Daarnaast bevat Kerst in Cusco ook veel kenmerken die ook gewoon zijn in het Westen. Denk maar aan de kerstboom en het gezicht van de kerstman bijvoorbeeld.

Vind je het leuk wat je ziet?

AMAUTA Spanish School
San Agustin 249
Cusco
Telefoon. +51 84 242998
Noodgevallen:
+(51) 992 561831
+(51) 953 271193 or 97
Whatsapp: 316 82193274