Type the Verification Code below
Amauta Capcha
Refresh code
Spanish Classes Online

Study Spanish with a Private Tutor Online

More Info

 

Peru - Flora en Fauna

Peru - Flora en FaunaFlora en Fauna

Peru is erg rijk aan flora en fauna. Deze inmense variëteit is bepaald door de aanwezigheid van ongeveer 96 ecologische zones, gegroepeerd in acht grote natuurlijke regio´s. Dr. Javier Pulgar Vidal en andere studenten hebben een serie onderzoeken afgelegd om de complete geografie van Peru te beschrijven. Zij hebben onderzoek gedaan naar de voorouders van de Andische man, de geografische zones sinds de tijd van de Inca´s (hoe werden ze genoemd en hoe zaten ze in elkaar) en er werd gekeken naar hoe de Inca´s een maximale landbouwproductiviteit wisten te behalen.

De acht regio´s zijn:

  De oostelijke hellingen van het Andesgebergte:

  1. CHALA o COSTA : 0 - 500 m
  2. YUNGA : 500 - 2300 m
  3. QUECHUA : 2300 - 3500 m
  4. SUNI : 3500 - 4000 m
  5. PUNA : 4000 - 4800 m
  6. JANCA o CORDILLERA : 4800 - 6768 m

  De westelijke hellingen van het Andesgebergte:

  1. OMAGUA o SELVA BAJA : 80 - 400 m
  2. RUPA-RUPA o SELVA ALTA : 400 - 1000 m

De oostelijke hellingen van het Andesgebergte

Chala of Costa

Peru - Flora en Fauna: Chala of Costa

Chala betekent in het Quechua maisplant en in Aymara ´opeenhoping van wolken´. De Chala regio kent een marine vegetatie, eilanden ,ravijnen, moerasssen en akkers.

De volgende planten zijn er te vinden: johannesbroodboom, wild riet, de bobo vogel (Tessaria integrifolia), totora riet (gebruikt voor het maken van matten, manden en kooien etc.), riet (om vlotten, matten en stoelen etc. te maken), kokospalm, olijfboom en wijnstokken waarvan Pisco en goede wijn wordt gemaakt. Sinds 1930 is men bezig met een experiment in de bebossing in de bergen van Lachay. De fauna bestaat uit guano vogels, zeeleeuwen en uilen.

 

Yunga

Peru - Flora en Fauna: Yunga

De Yunga regio is ook een Quechua naam en betekent ´warme vallei´. De vegetatie bestaat uit molle, een kenmerkende boom voor deze regio, avocado, lucuma (kenmerkende vrucht voor deze regio), custard appel, guava, pruimenbomen, citrusvruchten en suikerriet. De meest voorkomende vogels zijn de chaucato en de taurigaray. 

Quechua

Peru - Flora en Fauna: Quechua

In werkelijkheid is Quecha een geografische naam en komt het niet overeen met de taal, cultuur of het ras. In Runasismi, betekent het ´het land van het gematigde klimaat´. Mais is het meest uitgebreide inheemse gewas Peru. Het wordt al eeuwenlang verbouwd en als gevolg van een lang proces van selectie, zijn er nu honderden variaties. Graan, geïmporteerd uit Europa, wordt in kleinere hoeveelheden verbouwd vandaar dat het ook wordt geïmporteerd. Pompoen, caigua (een groentesoort), granadilla, tomaat en papaya groeien ook in deze regio. De meest voorkomende vogels zijn de zorzal en ruchpe. 

Suni

Peru - Flora en Fauna: Suni

In Runasmi betekent Suni ´hoog´ of ´lang´. De volgende planten groeien in deze regio: Sauco, cantuta (wordt gezien als de heilige bloem van de Inca´s), cola de zorro, wiñay- wayna (in Runasmi betekent dit ´eeuwige jeugd´), quenua, cañihua (beiden traditioneel eten van Peru), tarhui (wordt vooral gegeten door de inheemse bevolking), oca en olluco. Verder vind je hier veel cavia´s en konijnen.


 

Puna

Peru - Flora en Fauna: Puna

Puna betekent ´hoogteziekte´ of ´last van de hoogte´. Kenmerkende flora zijn o.a. ichu, de totora, riet, diverse cactussen, gerst, maca (een traditionele Andische tonic, die zowel een voedende als stimulerende substantie is) en de aardappel (wat een belangrijk onderdeel is van de Peruaanse origine en wordt gelinked aan de geschiedenis en cultuur van het land). In deze regio leven Peru´s bekende 4-potige dieren: de lama, de alpaca, de vicuña en de guanaco.

 

Janca o Cordillera

Peru - Flora en Fauna: Janca o Cordillera

Janca betekent in Cauqui (gesproken in de centrale bergen van Peru) ´wit´. In Runasimi betekent het ´geroosterde of witte mais´, De flora bestaat uit mos, gras en korstmos, zoals de chunchuhuaita (die hele mooie bloemen voortbrengt) en de pucamacashca (een grassoort dat op de rotsen van de Cordillera Blanca groeit). Er zijn maar weinig dieren die in het klimaat van de Janca regio kunnen leven: een aantal vicuñas en alpacas, vizcacha (Andisch konijn), chinchilla, culi-culi (een vogel die tussen de ijsblokken leeft) en de condor (een gigantische vogel die vliegt zonder zijn vleugels te bewegen en sterk geassocieerd wordt met de Peruaanse cultuur en geschiedenis).


 

De westerlijke hellingen van de Andes

Omagua o Selva Baja

Peru - Flora en Fauna: Omagua o Selva Baja

De naam Omagua heeft verschillende betekenissen. Etymologisch betekent het ´de regio van de zoetwatervissen´. In het verleden werd deze regio ook wel de ´grote Paititi´ of het ´rijk van Enim´ genoemd. Er is niet een gemeenschappelijke naam die wordt gebruikt in het hele Amazonegebied, omdat de volkeren, ieder met hun eigen taal, verschillende woorden gebruiken. Het is makkelijk om in deze regio het oerwoud te bezoeken. Welbekende planten zijn de Ayahuasca (in Runasimi betekent dit ´het touw der dood´), atunsisac (de grootste der bloemen. Door de Engelse naturalist Lindley werd deze Victoria Regina genoemd), de Braziliaanse noot, mahogany en rubber. De fauna bestaat uit vele zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Paiche is de grootste vis met een skelet van botten. Verder vind je hier ook veel hagedissen, charapa, taricaya en de sidderaal.

Rupa-Rupa o Selva Alta

Peru - Flora en Fauna: Rupa-Rupa of Selva Alta

De naam Rupa-Rupa komt uit het Quechua en betekent ´vurig´. Veel boomsoorten in deze regio zijn geexploiteerd. De meest kenmerkende planten van deze regio zijn: de doktor Hoje, balsahout, de aquaje, de broodboom, de rubberboom, oliepalm en de toro-urco. Het aantal verschillende dieren is eindeloos. Sommige dieren gaan de grenzen van deze regio over, zoals de sachavava, de goudvis, shushupe, de haan van de rots, páucar, de berguil en de almaperdida (of ayaymamay)
 

Vind je het leuk wat je ziet?

AMAUTA Spanish School
San Agustin 249
Cusco
Telefoon. +51 84 242998
Noodgevallen:
+(51) 992 561831
+(51) 953 271193 or 97
Whatsapp: 316 82193274