Type the Verification Code below
Amauta Capcha
Refresh code
Spanish Classes Online

Study Spanish with a Private Tutor Online

More Info

 

Peru - Geschiedenis

De Incabeschaving, Peru geschiedenisDe Incabeschaving

De geschiedenis van Peru gaat terug tot 20.000 jaar vC, toen het land werd bevolkt door jagers en verzamelaars. Theoriën verschillen wat betreft de oorsprong van de Amerikaanse man. Is de Amerikaanse cultuur inheems of is het een gevolg van migratie uit Azië? Het lijkt dat deze tweede optie vele antropologische en archeologische onderzoeken tegenspreekt, zeker wanneer je kijkt naar hun legendes en tradities.

In Zuid-Amerika zijn er vele verschillende beschavingen geweest. Deze noemen we Pre-Inca. De belangrijkste hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  • Aan de kust: Chimú, Nazca, Paracas
  • In de bergen: Chavín, Tiahuanaco

Volgens Dr. Julio C. Tello, een van de meest vooraanstaande Peruaanse archeologen, is de Chavín cultuur de oudste in Peru. Deze cultuur bestond tussen 1000 en 250 vC. Hun centrum bevond zich in Chavin de Huantar, in de Ancashregio. Sindsdien hebben de mensen in Zuid-Amerika een diverse cultuur ontwikkeld met architectonische, economische en religieuze aspecten.

Peru - Geschiedenis

De Inca´s

De Inca's, Peru's geschiedenis

We gaan terug naar de tijd rond 1200 nC., ongeveer dezelfde tijd waarin de Maya´s en de Azteken leefden. Het Incarijk was in deze periode het sterkste rijk in Zuid-Amerika. Het centrum bevond zich in de stad Cusco, waarvandaan de Inca´s over meer dan 40.000 km aan paden en honderden veroverde steden regeerden. Volgens de legende kwamen de Inca´s naar voren als een machtige beschaving na de migratie van hun voorouders uit de regio Tiahuanaco.

Manco Cápac en Mama Ocllo hadden op verzoek van hun god, de Zon, het meer Titicaca verlaten om de hoofdstad van hun beschaving te vinden. Verschillende gouverneurs of anders gezegd ´Inca´s´ zijn deze grondstichters gevolgd en hebben het Incarijk uitgebreid tot een groots rijk.

Geschiedkundigen delen de Inca´s die hebben geheerst in in twee dynastiën: het Legendarische of Mythische rijk (van 1200 tot 1410) en het Historische rijk (van 1438 tot 1532). Precies toen de laatste twee Inca´s aan het vechten waren om de troon, kwamen de Spaanse veroveraars vanuit Centraal-Amerika naar het rijk toe en trokken vanaf Tumbes naar Cusco.

Verovering

Peru Geschiedenis, Machupicchu

De verovering was traumatisch en moeilijk, niet alleen voor de inheemse bevolking maar ook voor de nieuwe Europese gouverneurs. Het gevolg was een radicale verandering in de maatschappelijke samenstelling en in de geloofsovertuigingen van de inwoners. Tijdens deze periode heerste het vice-regentschap over peru en regelde het politieke management en de overheid, dit altijd onder het gezag van de Spanjaarden.

Het was de eeuw van de grote veldtochten met als doel evangelisatie en indoctrinatie, wat er toe leidde dat Peru uiteindelijk een authentieke Spaanse kolonie werd. Er waren een aantal rebellen, waaronder de grote leider, de Indiaanse aanvoerder Tupac Amaru II. Hij bracht mensen van verschillende rassen en sociale klassen samen om tegen de Spaanse kroon in opstand te komen. Maar uiteindelijk is hij toch verslagen. Binnen het vice-regentschap heerste onrust. Vooral de criollos (een sociale klasse bestaande uit kinderen van de Spanjaarden die in Peru zijn geboren) waren de voornaamste leiders van de toekomstige onafhankelijkheid van Peru.

Republiek

Lima Peru

Deze periode begon in 1821 met de onafhankelijkheidsdeclaratie in de stad Lima onder gezag van de Argentijnse José de San Martín. Hij had zich verenigd met de Venezolaanse Simon Bolivar en samen voerden zij militaire campanges uit gemaakt door het leger en verschillende takken van het vice-regentschap. Echter , twee gevechten (in Ayacucho en Junín) later, in 1824, waren zij genoodzaakt de onafhankelijkheid van Peru te ondertekenen. Met de vrijheid van Spanje als voorbeeld, waren de politieke organisatie en het creëen van consensus tussen de juist gevormde sociale groepen de moeilijkste problemen voor de jonge republikeinen. Hoe kon Peru zich op een onafhankelijke manier ontwikkelen? Welke klasse zou dit tot stand moeten brengen? Welke klasse zou het meest geschikt zijn om over Peru te heersen? Dit waren de grote vraagstukken van het begin van de Republiek. Het ontbreken van antwoorden bracht het land haar grootste problemen. Van de eerste oorlogen tussen de militaire leiders tot de moeilijkheden tussen de politieke organisaties van de afgelopen jaren, het lijkt erop dat Peru nog steeds niet de goede manier heeft weten te vinden om haar doelstellingen te bereiken.

Vind je het leuk wat je ziet?

AMAUTA Spanish School
San Agustin 249
Cusco
Telefoon. +51 84 242998
Noodgevallen:
+(51) 992 561831
+(51) 953 271193 or 97
Whatsapp: 316 82193274