Type the Verification Code below
Amauta Capcha
Refresh code
Spanish Classes Online

Study Spanish with a Private Tutor Online

More Info

 

Peru - Politiek & Economie

Politiek & Economie , Lima PeruPolitiek en Economie

De republiek Peru heeft een nogal flexibel politiek pad gevolgd. Er zijn een aantal politieke partijen die al redelijk lang bestaan - zoals APRA (de communistische partij van Peru), Acción Popular (Publieke Actie) en de Partido Popular Cristiano (de Christelijke Populaire Partij), maar de meeste partijen zijn nieuw en kenmerkend voor Peru, zoals Cambio 90 (Verandering 1990 - De partij waarmee Alberto Fujimori voor het eerst president werd) en Peru Possible (de partij van Alejandro Toledo) en de Peruaanse Nationalistische Partij van Ollanta Humala, Peru´s huidige President.

In de jaren 80 regeerde president Alan Garcia begeleid door de uitgangspunten van zijn mentor, de oprichter van APRA, Victor Raúl Haya de la Torre. Na twee jaar van heerschappij, jaren die werden gekenmerkt door een socialistische discussie, een incidentele liberale economie en soms socialistisch getint waren (bijvoorbeeld de Castro praktijken om geen buitenlandse schulden af te betalen), was Garcia gedwongen harde maatregelen te nemen met een economisch pakket (wat een onstuimige verhoging van de basisprijzen als gevolg had) en met een bloederig gevecht tegen het groeiende terrorisme. Kritiek op haar politiekmanagement zorgde ervoor dat minder dan 5% van de bevolking voor APRA stemde tijdens de algemene verkiezingen!

De volgende president kwam uit een groep personen bestaande uit interlectuelen en professionals die moe waren van de traditionele politiek en een nieuwe manier van politiek beoefenden: niet om onafhankelijke politici te zijn, maar technici. Alberto Fujimori, aan het hoofd van de partij ´Verandering 90´ werd met grote meerderheid tot president gekozen en versloeg hiermee de bekende schrijver Mario Vargas Llosa, vertegenwoordiger van de partij FREDEMO. Fijimori regeerde voor 10 jaar ondanks het feit dat hij een ingenieur en docent aan de universiteit was en totaal geen ervaring had op het gebied van de Peruaanse politiek. Na deze periode van 10 jaar kon hij niet meer verkozen worden als president dankzij een grondwettelijk verbod.

Fujimori´s achtereenvolgende regeringen zijn het onderwerp van verschillende analyses. Onder leiding van Fujimori kreeg Peru een gebalanceerde inflatie en ook vond er een doorslaggevende nederlaag plaats van de extremistische groep, het Lichtend Pad. Zij brachten het bestuur tot een einde vanwege een acute economische en morele crisis.

Toen Fujimori´s regering voor de derde keer werd verkozen, kregen zij te maken met een burgelijk en militaire verzet dat het land naar de rand van de afgrond bracht. Bijna alle oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties (net zo divers als de vertegenwoordigers van de Hindoes) verenigden zich en vormden een verzet dat Fujimori dwong zijn presidentschap af te zweren en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

In 2001 vonden er congres- en presidentsverkiezingen plaats in Peru. De econoom Alejandro Toledo en zijn partij ´Peru Possible´ behaalde toen de meerdeheid van de stemmen. Ollanta Humala is op dit moment de president van Peru. Humala, die eerder diende als een legerofficier, verloor de presidentsverkiezingen in 2006, maar won de 2011 presidentsverkiezingen in een run-off. Hij werd verkozen tot president van Peru in de tweede ronde, na het verslaan van Keiko Fujimori.

Vind je het leuk wat je ziet?

AMAUTA Spanish School
San Agustin 249
Cusco
Telefoon. +51 84 242998
Noodgevallen:
+(51) 992 561831
+(51) 953 271193 or 97
Whatsapp: 316 82193274